
Υπουργείο Υγείας: Επισπεύδονται οι αλλαγές σε «Επείγοντα», κτιριακές υποδομές και ψηφιακά – Οι νέες οδηγίες Μητσοτάκη
Τι αλλαγές εξπρές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για να μην ταλαιπωρούνται στα γρανάζια του ΕΣΥ
Το υπουργείο Υγείας καλείται να τρέξει άμεσα τις αλλαγές σε «Επείγοντα», κτιριακές υποδομές και ψηφιακά.
Εξάλλου με βάση τις νέες κατευθύνσεις, που αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προτίθεται να περάσει τη Δευτέρα το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους, η πολιτική ηγεσία καλείται μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε άμεσες βελτιώσεις για να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Εξάλλου ο χώρος της Υγείας βρίσκεται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των δυσλειτουργιών και των ελλείψεων προσωπικού που παρουσιάζουν.
Έγκυρες πηγές σημειώνουν πώς από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές και οι ουρές.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των νοσοκομειακών υποδομών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών που θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.
Υπουργείο Υγείας: Στις καλένδες οι μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ

Πάντως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συστήματος υγείας, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις φαίνεται ότι μετατίθενται για το μακρινό μέλλον.
Η βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι οι πρόσφατες πολιτικές αναταράξεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, κυρίως λόγω της υπόθεσης των Τεμπών. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες τομές στο σύστημα υγείας, καθώς τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες και εργαζόμενους του κλάδου.
Έτσι τα σχέδια για συνολικό επανασχεδιασμό των μονάδων υγείας, που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις, αλλαγές στη χρήση νοσοκομείων και ενοποίηση υπηρεσιών για την εξοικονόμηση πόρων, φαίνεται πως παγώνουν.
Εξάλλου τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, άλλωστε, γίνονται συνήθως στην αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, όταν υπάρχει περιθώριο να απορροφηθούν οι αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν από τις τοπικές κοινωνίες και το προσωπικό των νοσοκομείων.
Στη δεδομένη συγκυρία, όμως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μπει σε τέτοιες αντιπαραθέσεις και έτσι οι παρεμβάσεις που προωθούνται στο υπουργείο Υγείας εστιάζουν κυρίως σε βελτιώσεις βιτρίνας, χωρίς να αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων του ΕΣΥ.