ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠαιδίΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται επιχειρησιακό σχέδιο στα νοσοκομεία με τον φόβο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στα παιδιά – Τι σχεδιάζεται για τον ιδιωτικό τομέα

Συνεχείς συσκέψεις για να ετοιμασθεί επιχειρησιακό σχέδιο στα παιδιατρικά νοσοκομεία για το φόβο αύξησης νοσηλειών στα παιδιά

Επιχειρησιακό σχέδιο για την πιθανότητα να αυξηθούν κατακόρυφα οι νοσηλείες παιδιών λόγω του κορονοϊού, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε η μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί πλέον και στην χώρα μας, φαίνεται ότι πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών.
Μάλιστα τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε ανήλικους στη χώρα, δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία στους ειδικούς, καθώς βρισκόμαστε και μόλις λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα σχολείων.

Γι αυτό άλλωστε και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει νέα μέτρα για τα σχολεία που περιλαμβάνουν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο

Στο υπουργείο Υγείας επικρατεί αναβρασμός με συνεχείς συσκέψεις για να ετοιμασθεί το επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων λύσεις για την περίπτωση που τα τρία δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίσουν με μικρούς ασθενείς με covid.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του HealthReport.gr, το πρόβλημα είναι διττό: καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού λόγω των αναστολών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα στο βασικό Νοσοκομείο Παίδων υπάρχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων με συνέπεια να μετατίθενται ακόμη και προγραμματισμένα χειρουργεία.

Παρότι το σχέδιο είναι ακόμη υπό κατάρτιση, τα βασικά του σημεία σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr περιλαμβάνουν στην περίπτωση που αυξηθούν δραματικά οι νοσηλείες παιδιών:

Μετακίνηση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά στα Νοσοκομεία Παίδων. Θα προτιμηθούν εκείνα που δεν σηκώνουν μεγάλο βάρος του covid

-Μετακίνηση των μικρών ασθενών σε παιδιατρικά τμήματα άλλων νοσοκομείων που έχουν εμπειρία στη διαχείριση του κορονοϊού όπως είναι το Αττικόν

-Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη μεταφορά παιδιών εάν χρειασθεί προκειμένου να νοσηλευθούν. Το σενάριο αυτό θα ακολουθηθεί στην ακραία περίπτωση που ο αριθμός των μικρών ασθενών είναι πολύ μεγάλος

-Μάλιστα σχεδιάζεται να γίνει αντίστοιχη συνεργασία με αμοιβή κατά περίπτωση και αριθμό ασθενών, όπως είχε γίνει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας για τη νοσηλεία ενηλίκων.

Οι εμβολιασμοί

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών από ιδιώτες παιδιάτρους, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Εκτός των άλλων στόχος είναι να αυξηθεί η ανοσία στο παιδικό πληθυσμό καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι τα αναμενόμενα, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη διασπορά στα παιδιά λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, επεσήμανε ότι «από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button