ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται κλιμακωτή αποζημίωση για διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ – Τι σχεδιάζεται

Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας από το νέο έτος – Πώς θα κουρευτούν οι πλασματικές εξετάσεις και υπηρεσίες

Κλιμακωτή αποζημίωση για διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και γενικότερα για υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σχεδιάζει να εφαρμόσει από το νέο έτος το υπουργείο Υγείας.

Ήδη σχετικές προαναγγελίες έκανε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος από το 20ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld προανήγγειλε τις σχετικές αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοσθούν σύντομα.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ειδικότερα όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να εφαρμόσει δείκτες αξιολόγησης στις αποζημιώσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους.

Στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως θα υπάρχουν ποιοτικοί δείκτες «που απλά σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε την υπηρεσία που ζητάμε και θα την πληρώνουμε στην πραγματική της αξία. Οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν παρόχους που δεν τους τηρούν να βγουν από τον ΕΟΠΥΥ και άλλους να παραμείνουν στον οργανισμό και να αμείβονται για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν».

Ειδικότερα άμεσα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των παρόχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων δηλαδή, αφού θα πληρώνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι γενικά με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πλαφόν μπαίνει στα διαγνωστικά κέντρα
Διαγνωστικές εξετάσεις

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα αποζημιώνονται με ελάχιστα κονδύλια, ενώ εάν δεν καλύπτουν και τις βασικές προϋποθέσεις που θα τεθούν, θα χάνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει να γίνεται και real time έλεγχος για τις διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες υλοποιούνται πραγματικά και ποιες είναι πλασματικές. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τη δαπάνη και να κουρέψει τις «μαϊμού» εξετάσεις που σήμερα χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να γίνονται στους ασφαλισμένους.

Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο θα μεταφερθεί και στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική δαπάνη, σύμφωνα με τον κ.Πλεύρη.

Οι κλινικές

Ποιοτικά κριτήρια επιχειρείται να εφαρμοσθούν και στις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν νοσηλείες ασφαλισμένων. Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα κριτήρια αυτά, παρότι θα είναι επίσης ποιοτικά, καθώς θεωρείται δύσκολο εγχείρημα αφού οι κλινικές παρέχουν σύνθετες υπηρεσίες και όχι απλώς εξετάσεις.

Όμως αναμένεται να αξιοποιηθούν εργαλεία ελέγχου στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που δίνουν προέγκριση στους ασφαλισμένους τους πριν ξεκινήσει η νοσηλεία τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button