ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται τροπολογία με κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να εργασθούν στο ΕΣΥ – Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επίταξης

Προς αναζήτηση αναισθησιολόγων και ειδικοτήτων για τις ΜΕΘ είναι το υπουργείο Υγείας με νέα κίνητρα στον κλάδο - Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επίταξης ιδιωτών ιατρών

Τροπολογία με την οποία θα δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς ώστε να εργασθούν στο ΕΣΥ αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.
Τα κίνητρα είναι παρόμοια με αυτά που είχαν δοθεί στους ιδιώτες γιατρούς των περασμένο Μάρτιο στα οποία όμως δεν είχε ανταποκριθεί ο κλάδος, με αποτέλεσμα να γίνει επίταξη γιατρών.

Η τροπολογία

Με τη νέα τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα δοθούν κίνητρα που θα μπορούν να προσελκύσουν κυρίως αναισθησιολόγους και ειδικότητες που απασχολούνται στις ΜΕΘ.
Άλλωστε ήδη καταγράφεται δυσκολία να γίνουν ακόμη και τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο ΕΣΥ λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Ειδικότερα οι αμοιβές για τους ιδιώτες γιατρούς αναμένεται να κυμανθούν και πάλι στα 2000 ευρώ αφορολόγητα ενώ θα πληρώνονται ξεχωριστά και τις εφημερίες έναντι 250 ευρώ.

Μάλιστα είναι πιθανό να καταργηθεί και το πλαφόν για τις εφημερίες ειδικά για τους αναισθησιολόγους που παρουσιάζουν έλλειψη σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το νέο κάλεσμα που απεύθυνε πρόσφατα ο Θάνος Πλεύρης: «Υπουργείο Υγείας: Κάλεσμα σε ιδιώτες αναισθησιολόγους να εργασθούν στο ΕΣΥ λόγω ελλείψεων – Στον αέρα τα χειρουργεία»

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο με νομοθετική ρύθμιση που είχε προωθηθεί, οι ιδιώτες γιατροί που θα απασχολούνταν στο ΕΣΥ θα αμείβονταν με το ποσό των 2000 ευρώ αφορολόγητο, ενώ πληρώνονταν και για τις εφημερίες που μπορεί να έφθαναν και τα 1300 ευρώ μηνιαίως.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν είχαν ανταποκριθεί και η σύγκρουση υπουργείου Υγείας γιατρών είχε καταλήξει στην επίταξη. Το ιατρικό προσωπικό επεσήμανε ότι η μικρή συμμετοχή δεν οφειλόταν σε οικονομικούς λόγους.

ΤΟ Νοσοκομείο Σαντορίνης

Τα θεσμικά όργανα και ιατρικοί σύλλογοι είχαν θέσει το θέμα της μη ασφαλιστικής κάλυψης και της αστικής ευθύνης των ιδιωτών ιατρών που θα εργάζονταν στο ΕΣΥ εν μέσω covid. Στην περίπτωση μάλιστα που πρόεκυπτε κάποιο πρόβλημα με διαχείριση περιστατικού covid θα έπρεπε ατομικά να αναλάβουν την ευθύνη.

Η επίταξη

Πάντως εάν και αυτή τη φορά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς να εργασθούν στο ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη να προχωρήσει και πάλι σε επίταξη.

Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν υποχρεωτικά ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα ονόματά τους θα βρεθούν όπως και την περασμένη φορά από τον ΕΟΠΥΥ.

Θα προηγηθεί βέβαια κάλεσμα από τον ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας που οι ελάχιστοι που εργάζονται στη χώρα μας πλέον είναι σε ιδιωτικές κλινικές.

Και το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή θα είναι διττό καθώς εάν γίνει επίταξη αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα είναι άγνωστο πως θα λειτουργήσουν οι ιδιωτικές κλινικές και πως θα πραγματοποιούνται τα χειρουργεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button