ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Πώς θα κατανεμηθούν

Αλλαγές και «φρεσκαρίσματα» στα νοσοκομεία ξεκινά άμεσα το υπουργείο Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Λίφτινγκ» στα νοσοκομεία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας αξιοποιώντας τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο περιλαμβάνει κτιριακές αλλαγές αλλά και δημιουργία νέων δομών και κλινικών όπου κρίνεται απαραίτητο.

Με βάση το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα της Υγείας, θα δοθούν 317 εκατ. ευρώ μόνο για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα συνολικά 1,5 δις ευρώ που θα δοθούν στην Υγεία.

Ήδη ξεκινά η απορρόφηση 272 εκατ. ευρώ που διαθέτει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα οποία θα γίνουν ανακαινίσεις σε Κέντρα Υγείας και άλλες τοπικές μονάδες. Στη συνέχεια ξεκινά το «λίφτινγκ» στα νοσοκομεία.

Ιεράρχηση από το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη η ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει έτοιμο σχέδιο για τα νοσοκομεία που θα πρέπει να ανακαινιστούν άμεσα.

Αναμένεται δηλαδή να υπάρξει μία ιεράρχηση με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Ήδη οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των Νοσοκομείων κατέγραψαν τα κτιριακά προβλήματα ώστε να ξεκινήσει ο αναλυτικός σχεδιασμός. Οι σχετικές εκθέσεις έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας ξεκινά ανακαινίσεις στα νοσοκομεία

Τα κονδύλια βέβαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψουν μόνο ένα μέρος από τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο ΕΣΥ η κυβέρνηση. Γι αυτό και για την ανακατασκευή και τις ανακαινίσεις των νοσοκομείων αναμένεται να αξιοποιηθούν τα περιβόητα ΣΔΙΤ, οι Συμπράξεις δηλαδή του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει για την κατασκευή νέων τμημάτων σε υπάρχοντα νοσοκομεία, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό διαφόρων κτιρίων.

Συγκεκριμένα, ιδιώτες θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας να χτίσουν κάποιες νέες πτέρυγες ή να εκσυγχρονίσουν κάποιες μονάδες, ενώ θα πληρωθούν με δόσεις από το ελληνικό δημόσιο σε βάθος χρόνου, πιθανώς μέσα σε 30 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος για κατασκευή και εκσυγχρονισμό κτιρίων έχει χρησιμοποιηθεί και για τις σχολικές αίθουσες τις οποίες κατασκευάζουν ιδιώτες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button