ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται κέντρα νοσηλείας για ειδικά νοσήματα – Τι σχεδιάζεται

Ειδικές κλινικές για βαριά νοσήματα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών και μονάδων

Κέντρα νοσηλείας για ειδικά νοσήματα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του ΕΣΥ. Ειδικότερα όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών αλλά και αλλαγές χρήσης σε μονάδες υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει ειδικές μονάδες υγείας που θα νοσηλεύουν ασθενείς με βαριά νοσήματα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε άτυπη ενημέρωση, επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άμεσα θα δημιουργήσει ειδικά κέντρα όπου θα παρέχονται υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ειδικών νοσημάτων που σήμερα παρέχονται αποσπασματικά στο ΕΣΥ.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να κλείσουν νοσοκομεία ή άλλες Μονάδες.

Οι συγχωνεύσεις

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω συγχωνεύσεις και κυρίως για αλλαγές χρήσης ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις.

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, τα ειδικά κέντρα που θα δημιουργηθούν θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για νοσήματα ενώ θα αξιοποιείται και το σύστημα της τηλεϊατρικής εάν οι Μονάδες θα είναι απομακρυσμένες.

Οι συγχωνεύσεις βέβαια θα υλοποιηθούν και στο πλαίσιο της έλλειψης προσωπικού αλλά και του κατακερματισμού των κλινικών, αφού σήμερα υπάρχουν ίδιες κλινικές ακόμη και στα ίδια νοσοκομεία χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων.

Εξάλλου το πρόβλημα με το προσωπικό στα νοσοκομεία και την κάλυψη των κενών θέσεων είναι διπλό το τελευταίο διάστημα: Η αναστολή λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού έφερε κενές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά από την άλλη οι συνταξιοδοτήσεις εντείνουν το πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του χρόνου αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων στα νοσοκομεία, γεγονός όμως που οδηγεί μία ώρα αρχύτερα την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον νέο υγειονομικό χάρτη που έχει σχεδιάσει για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button