ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία – Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια μετά τον covid

Τι αλλαγές σχεδιάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Το νέο ΕΣΥ την εποχή μετά τον covid σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας από τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία από άσκοπες επισκέψεις ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη ελήφθησαν οι αποφάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και από το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) για το πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών.

Και στα Κέντρα Υγείας σύντομα θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς

Άλλωστε η χώρα αναμένει ένα μεγάλο κονδύλι για τον τομέα της Υγείας από το Ταμείο Στήριξης, κονδύλι το οποίο αναμένεται να κινείται στο 1 δις ευρώ.

Τα Κέντρα Υγείας

Με βάση το σχέδιο που πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση, όπως περιγράφουν πηγές του HealthReport.gr, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας.
Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.

Το ωράριο

Παράλληλα το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό Κέντρων Υγείας σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε αποδείχθη ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ και οι πολίτες εξυπηρετούνται σε σημαντικό βαθμό και για προβλήματα υγείας non covid.

Τα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.

Στο μεταξύ όμως όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, αλλαγές θα υπάρξουν στο ωράριο όλων των Κέντρων Υγείας σε πρώτη φάση στην Αττική. Στόχος να γίνει ενιαίος ο τρόπος λειτουργίας, σε όσα δεν θα είναι 24ωρα.

Σήμερα οι περισσότερες μονάδες έχουν διαφορετικό ωράριο λειτουργίας ανάλογα με το προσωπικό και τις δυνατότητες που έχουν.
Γι αυτό και πριν από όλες τις αλλαγές, αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας αλλά και με υποδομές, ώστε να ανταπεξέλθουν στον νέο τρόπο λειτουργίας τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button