ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμες οι αλλαγές στα φάρμακα – Οι νέες ρυθμίσεις Πλεύρη

Οι βασικές αλλαγές στα φάρμακα που προωθεί εντός των ημερών ο υπουργός Υγείας

Έτοιμες είναι οι αλλαγές που έχει ήδη έτοιμες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τα φάρμακα. Οι βασικές αλλαγές είναι πέντε οι οποίες θεσμοθετούνται εντός των ημερών στη Βουλή, ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά να εφαρμόζονται από το νέο έτος.
Έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου ώστε να υπάρξει μία συνεννόηση για τις σχετικές αλλαγές.

Στόχος είναι να υπάρξει άμεσα ο περιορισμός της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης που οδηγεί στις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών.

Οι αλλαγές στα φάρμακα

Ειδικότερα οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι:

Διαπραγμάτευση τιμών σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων. Μάλιστα θα ζητηθεί να υπάρχει σύγκριση και με τη χώρα της Ε.Ε. που έχει τη χαμηλότερη τιμή, λένε πηγές του HealthReport.gr

Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορίες φαρμάκων

–Έλεγχος της κατανάλωσης φαρμάκων σε σύγκριση όμως με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και θα ζητείται από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες να παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία που ισχύουν στις άλλες χώρες σε σχέση με την κατανάλωση.

Επαναξιολόγηση φαρμάκων, κατά πόσο αυτά είναι τέτοιας θεραπευτικής αξίας, που να δικαιολογούν την παρουσία στη σχετική λίστα (λίστα αποζημίωσης), μέτρο που θα αφορά κυρίως σε χαμηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως είναι οι βιταμίνες, κάποια συμπληρώματα κλ.π.. Εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξασφαλιστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Έλεγχος συνταγογράφησης των ιατρών

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο βάση του οποίου θα μπουν νέοι «κόφτες» στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ώστε να ελεγχθεί η υπερβολική χορήγηση σκευασμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button