ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα φάρμακα – Τι θα γίνει με τα φθηνά σκευάσματα

Ακριβαίνουν τα φθηνά φάρμακα άμεσα, ενώ προωθούνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα φάρμακα

Έτοιμες είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας που θα εξειδικεύουν τις αλλαγές στα φάρμακα που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα με τροπολογία.

Ήδη ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας έχει οριστικοποιήσει τις αλλαγές ενώ έχει διασφαλιστεί και το γεγονός ότι δεν θα προκύψουν νομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις αποφάσεις για τη νέα φαρμακευτική πολιτική.

Να υπενθυμιστεί ότι με τις αλλαγές αλλάζει ριζικά το τοπίο στα φάρμακα για ασθενείς και φαρμακευτικές εταιρείες.

Με σκοπό τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά σε αλλαγές που αφορούν στις εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αλλά και στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης διαμορφώνονται τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ ενώ δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας και το Σάββατο των φαρμακείων του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2022 ορίζεται για τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας που διαθέτουν φαρμακευτικά σκευάσματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέγιστο ποσό επιστροφής, ανάλογα με την αξία των φαρμάκων, δηλαδή τη νοσοκομειακή τους τιμή μείον την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 5%, πλέον ΦΠΑ, ως εξής:

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 0,01 έως 5 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) 0%.

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 20%.

Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 40%.

Με το άρθρο 7, ορίζονται δύο κατηγορίες εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για τον καταλογισμό υποχρεωτικής επιστροφής (clawback).

Τι θα γίνει με τα φθηνά φάρμακα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει και υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα μπορούν φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με χαμηλές τιμές, να μεταφερθούν από τη λεγόμενη «θετική λίστα», από τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στην αρνητική λίστα τα σκευάσματα της οποίας τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

Υψηλότερες τιμές για τα φθηνά φάρμακα

Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που κοστίζουν το πολύ μέχρι 5- 6 –7 ευρώ ενώ μετά την υπουργική απόφαση αναμένεται να ακριβύνουν.

Τι αυξήσεις έρχονται

Η ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι όσες εταιρείες βγάλουν από τη λίστα συνταγογράφησης τα φάρμακά τους και τα εντάξουν στη λεγόμενη αρνητική λίστα, ώστε να καλύπτονται από κονδύλια των ασθενών, θα λάβουν «μπόνους» αύξησης της τιμής.

Συγκεκριμένα όπως μεταφέρουν πηγές του HealthReport.gr, η υπουργική απόφαση που είναι ήδη έτοιμη, θα προβλέπει ότι η αύξηση της τιμής μπορεί να φθάσει και το 15% – 20-% αφού η τιμή των φαρμάκων αυτών θα ορίζεται πλέον πάνω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Επίσης όσα καινούρια φάρμακα θα έρχονται στη χώρα και θα μπορούν να μπουν στην αρνητική λίστα και δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κυκλοφορούν στη χώρα μας χωρίς ναι είναι απαραίτητο να διατίθενται και σε άλλες 3 χώρες της Ευρώπης όπως ισχύει σήμερα, παρά μόνο σε μία.

Με τις ρυθμίσεις για τα φθηνά φάρμακα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι μπορεί και να εξοικονομήσει ακόμη και 120 με 130 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button