ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών από την αρχή – Τι θα κάνουν γιατροί και ασφαλισμένοι

Με νέα ψηφιακά συστήματα και νέο Ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών ξεκινά τη νέα Πρωτοβάθμια το υπουργείο Υγείας

Ο Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών ξεκινά από την αρχή με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας καθώς στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι όλα τα ψηφιακά συστήματα που είχαν δημιουργηθεί θα καταργηθούν.

Γεγονός που σημαίνει πως όσοι είχαν αποκτήσει ηλεκτρονικό φάκελο, αυτός θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή.

Βέβαια με τη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών αναμένεται να μεταφερθούν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Νέος Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με το τότε εγχείρημα για νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είχε δημιουργηθεί και πάλι ψηφιακός φάκελος για τους ασθενείς στον οποίο είχαν εγγραφεί κοντά 1 εκατ. πολίτες αφού και πάλι ήταν συνδυασμένος με τον οικογενειακό γιατρό.

Με το σημερινό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει και να δημιουργήσει τον Ηλεκτρονικό φάκελο στον ασθενή που θα παρακολουθεί.
Όμως η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι νέα και πιο σύγχρονη την οποία έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο νέος Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών έρχεται από το υπουργείο υγείας

Όπως αναφέρεται σε ειδικό άρθρο στο νομοσχέδιο:

«Ηλεκτρονική εφαρμογή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: κάθε ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί ή αποκτηθεί και λειτουργεί για την υποστήριξη της παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Καταργείται».

Τα νέα ψηφιακά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί θα αξιοποιηθούν στο μέλλον σε όλες τις μονάδες υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η υγεία των ασθενών από όλους τους φορείς και από τους ιδιώτες γιατρούς.

Οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν την έγκριση στον προσωπικό τους γιατρό ώστε να εισάγει όλα τα προσωπικά τους δεδομένα στον ψηφιακό φάκελο.
Για το άνοιγμα του φακέλου και την ανάγνωση των στοιχείων θα πρέπει να δίνει ο ασφαλισμένος το πράσινο φως, αφού θα δημιουργηθούν κλειδιά ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button