ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: «Κλειδώνουν» οι αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα – Σε ποια θα ανέβουν οι τιμές

Ακριβαίνουν πριν από το Πάσχα εκατοντάδες φάρμακα με απόφαση του υπουργείου Υγείας

Αύξηση σε εκατοντάδες φάρμακα αναμένεται να δούνε άμεσα οι Έλληνες ασθενείς ακόμη και εντός του μήνα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα ευρείας χρήσης, με στόχο αυτά να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Ήταν άλλωστε ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να αυξηθούν οι τιμές, καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Μάλιστα πολλά σκευάσματα που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί βέβαια και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Όμως η νέα αυτή τακτική του υπουργείου Υγείας θα οδηγήσει σε αύξηση συμμετοχής για χιλιάδες ασθενείς, αφού όσο αυξάνεται η τιμή των σκευασμάτων τόσο αυξάνεται αναλογικά και η συμμετοχή για τους πάσχοντες.

Τα πιο ακριβά φάρμακα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr στον ΕΟΦ έχουν φθάσει αιτήματα για αύξηση στην τιμή 900 φαρμάκων, τα οποία έχει ήδη εξετάσει ο Οργανισμός ώστε να κάνει την τελική του εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας.

Ήδη πάντως οι συναντήσεις για το θέμα έχουν ολοκληρωθεί και έχει «κλειδώσει» η απόφαση, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν εξετάσει και οικονομικά το θέμα ώστε να δώσουν το πράσινο φως για αλλαγή των τιμών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πονοκεφαλιάζει για τα γενόσημα φάρμακα

Θα είναι πάντως η πρώτη φορά που δίνονται αυξήσεις στις τιμές των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς παλαιότερη απόφαση απαγόρευε την αύξηση και επέβαλε μόνο μείωση.

Η άνοδος στο κόστος θα αφορά φάρμακα διαφόρων κατηγοριών και τιμών (δεν υπάρχει περιορισμός) αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα εάν δεν έχει τηρηθεί ο νόμος και πωλούνται κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Η επίσημη αναπροσαρμογή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε πριν από το Πάσχα να ξεκινήσει η πώληση των φαρμάκων με τις νέες υψηλότερες τιμές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button