Υπουργείο Υγείας: Μετά τις κάλπες ο νέος υγειονομικός χάρτης στο ΕΣΥ – Τα βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις Ευρωεκλογές

Σε επανασχεδιασμό του ΕΣΥ αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις περιοδείες του στην περιφέρεια και ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών, προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, σχεδίαζε να αλλάξει τον υγειονομικό σχηματισμό, ώστε να προκύψουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα που να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού.

Σήμερα το σύστημα υγείας παρουσιάζει κατακερματισμό δυνάμεων και μονάδων, με αποτέλεσμα όμως οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφού πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν διαθέτουν ούτε το βασικό προσωπικό.

Υπουργείο Υγείας με νέο υγειονομικό χάρτη

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέα επιτροπή ειδικών – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – η οποία και θα μελετήσει τις αλλαγές ώστε να προτείνει συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων παρότι στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Βασικά κριτήρια θα αποτελέσουν:

-Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.
Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.

-Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.

-Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός θα προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα