
Υπουργείο Υγείας: Μετά το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα έρχονται και άλλες συγχωνεύσεις κλινικών- Το σχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία
Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται το σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις κλινικών και τη δημιουργία νέων τμημάτων στο ΕΣΥ.
Μετά την επικείμενη διασύνδεση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σχεδιάζει να προχωρήσει σταδιακά σε συγχωνεύσεις κλινικών και ίδρυση νέων μονάδων και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού.
Η αρχή θα γίνει με την περαιτέρω αξιοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», το οποίο στο επόμενο διάστημα αναμένεται να μετατραπεί σε πανεπιστημιακό νοσηλευτικό ίδρυμα με εξειδίκευση στη φροντίδα της γυναίκας και του παιδιού. Παράλληλα, προβλέπεται να αποσυμφορηθεί το «Αττικόν» από τα ράντζα, καθώς κλινικές που θα μεταφερθούν στο «Αγία Βαρβάρα» θα νοσηλεύουν παθολογικά περιστατικά.
Υπουργείο Υγείας: Ανασχεδιάζεται ο Νέος υγειονομικός χάρτης
Στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις κλινικές που θα προκύψουν μέσα από συγχωνεύσεις μονάδων υγείας σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός αυτός επιδιώκει να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες του πληθυσμού και να καταπολεμήσει τις υφιστάμενες ανισότητες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr από τις πρώτες καταγραφές των ειδικών που έχει ορίσει το Υπουργείο, διαπιστώνεται ότι πολλές κλινικές λειτουργούν αποσπασματικά, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού, ενώ συχνά υπολειτουργούν λόγω σοβαρών ελλείψεων. Ιδιαίτερα στην Αττική, εντοπίζεται ανάγκη για ανασχεδιασμό στον παιδιατρικό και γυναικολογικό τομέα, καθώς και στην κατανομή υπηρεσιών ΩΡΛ.
Ανάλογες δυσλειτουργίες παρατηρούνται και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας όπου κατά καιρούς αναφέρεται και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και έχει προταθεί να συγχωνευτούν, δεδομένου ότι από την περιοχή λείπουν άλλες κρίσιμες υπηρεσίες υγείας. Επίσης στο μικροσκόπιο μπαίνουν και τα νοσοκομείο της Κρήτης παρότι είναι μια περιοχή εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση εξαιτίας της καταγωγής του πρωθυπουργού και επειδή υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των μονάδων Υγείας.
Τα τρία βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις
Ήδη έχουν δοθεί εντολές στις υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν σε λεπτομερή καταγραφή του προσωπικού ανά μονάδα, με στόχο την κατάρτιση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό οι συγχωνεύσεις των κλινικών στο ΕΣΥ που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες θα βασιστούν σε τρία βασικά κριτήρια:
Πληρότητα: Το Υπουργείο έχει ήδη καταγράψει την πληρότητα όλων των τμημάτων. Κλινικές και νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα θα τεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών, προωθώντας τη συγχώνευση και τη μετακίνηση προσωπικού.
Αριθμός εργαζομένων: Εάν μια κλινική υπολείπεται σε προσωπικό, αλλά κοντά της λειτουργεί άλλη με την ίδια ειδικότητα, προβλέπεται συγχώνευση, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική με το ενωμένο προσωπικό
Αριθμός χειρουργείων: Θα αξιολογείται επίσης ο αριθμός των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε κάθε νοσοκομείο ή κλινική, ώστε να καθοριστεί η λειτουργική τους αποδοτικότητα.