ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Νέες εντολές για συμμάζεμα των οικονομικών στα νοσοκομεία – Στα ύψη τα χρέη προς ιδιώτες

Νέες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας προς του Διοικητές νοσοκομείων για «κούρεμα» της δαπάνης

Νέες αυστηρές οδηγίες δίνει το υπουργείο υγείας στους διοικητές νοσοκομείων προκειμένου να συμμαζέψουν τα οικονομικά των μονάδων που διοικούν.

Παρότι σχεδόν οι μισοί διοικητές βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια τον τελευταίο χρόνο, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ή όχι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να τους καθοδηγήσει προκειμένου να ελέγξουν τα οικονομικά, αφού τα χρέη τους κυμαίνονται σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το παρελθόν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νοσοκομεία συνολικά οφείλουν στους ιδιώτες προμηθευτές κοντά στο 1,164 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 τα χρέη τους ήταν μόλις 344 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε 5 χρόνια τετραπλασιάστηκαν.

Το ζήτημα των χρεών φαίνεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν και παρεμβάσεις της Ευρώπης αλλά και παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Γι΄ αυτό και κάθε εβδομάδα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους καλεί σε τηλεδιάσκεψη τους διοικητές των νοσοκομείων προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα μειώσουν τα χρέη τους.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα ατιμολόγητα υλικά που αγοράζονται, αλλά και σε εκείνα που προμηθεύονται οι Διοικητές χωρίς όμως να υπάρχει το διαθέσιμο κονδύλι.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διοικητές νοσοκομείων έχουν στη διάθεσή τους πλέον πολύ νωρίτερα τους προϋπολογισμούς των μονάδων που διοικούν, καθώς αυτοί δίνονται από τις αρχές του έτους.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι οι εταιρείες των προμηθευτών αλλά και τα θεσμικά τους όργανα, συχνά πυκνά διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χρέη και ζητούν την άμεση αποπληρωμή τους.

Βέβαια από την πλευρά της πολιτείας υπήρχε πάντα το επιχείρημα ότι οι τιμές που διατίθενται τα υγειονομικά υλικά στα νοσοκομεία είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι. Γι αυτό και θα μπορούσε ουσιαστικά να δικαιολογηθεί μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εταιρειών.

Κούρεμα δαπανών στα νοσοκομεία με οδηγίες από το υπουργείο Υγείας

Προς την κατεύθυνση του περιορισμού της δαπάνης στο ΕΣΥ αναμένεται να συμβάλουν και τα DRGs τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται σε όλο το σύστημα υγείας από τις αρχές του έτους.

Υπουργείο Υγείας προς διοικητές νοσοκομείων: μειώστε τα χρέη

Παρότι κάποια νοσοκομεία δεν ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα την τήρηση των στατιστικών δεδομένων, πηγές του υπουργείου υγείας εκτιμούσαν στο HealthReport.gr ότι το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσηλειών θα συμβάλει άρδην στο κούρεμα των δαπανών αλλά και των χρεών.

Πάντως και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων που θα αναλάβουν πιθανότατα προς το τέλος Μαρτίου εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να έχουν ως βασικό τους μέλημα τον περιορισμό της δαπάνης στις δομές υγείας, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να κουρέψει τα κονδύλια προς το ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button