
Υπουργείο Υγείας: Νέες οδηγίες για να μειωθούν οι δαπάνες στα νοσοκομεία – Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι
Το υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις με τους διοικητές νοσοκομείων για συμμάζεμα των οικονομικών
Νέες αυστηρές οδηγίες δίνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές των νοσοκομείων με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών και την αποτροπή νέων οφειλών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών ροών των νοσηλευτικών μονάδων, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες αγορές και νέα χρέη.
Τον συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος κάθε εβδομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις με τους διοικητές, ώστε να τους δίνει σαφείς οδηγίες για περιορισμό των εξόδων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που διοικούν.
Αντίστοιχες κατευθύνσεις δίνονται και στα νέα στελέχη του ΕΣΥ που προσλήφθηκαν μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, βάσει του νόμου Κεραμέως.
Υπουργείο Υγείας: Έλεγχος σε προμήθειες και αγορές
Ιδιαίτερη έμφαση από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν οι ίδιες πηγές δίνεται στο θέμα των προμηθειών, καθώς ορισμένα νοσοκομεία φέρονται να προχωρούν σε παραγγελίες χωρίς να διαθέτουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Μάλιστα το φαινόμενο φαίνεται πώς έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και πλέον επιχειρείται να περιοριστεί.
Στο πλαίσιο αυτό και οι νέοι διοικητές καλούνται να διαχειρίζονται αυστηρά τους προϋπολογισμούς και να κατανέμουν ορθολογικά τα διαθέσιμα κονδύλια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποφεύγοντας την εξάντλησή τους τους πρώτους μήνες.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη στα χέρια της λίστα με νοσοκομεία που έχουν παρουσιάσει υπερβάσεις στις δαπάνες τους.
Στο μικροσκόπιο και τα ακριβά φάρμακα
Προβληματισμό προκαλεί και η διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους, καθώς σε ορισμένα νοσοκομεία παρατηρούνται δαπάνες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα προβλεπόμενα όρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σύντομα εξονυχιστικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της φαρμακευτικής δαπάνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: