ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα γίνει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών – Όλη η διαδικασία

Ποια διαδικασία προβλέπεται για την επίταξη υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς

Διορία έως το τέλος της εβδομάδας έχουν οι ιδιώτες γιατροί από το υπουργείο Υγείας προκειμένου με δική τους πρωτοβουλία να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν στη στήριξη του ΕΣΥ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας αναζητά σε πρώτη φάση 100 ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους ενώ ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει συνομιλήσει με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων ειδικά της Βόρειας Ελλάδος προκειμένου και επισήμως να τους απευθύνει το κάλεσμα.

Ήδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι από την πλευρά τους με επιστολές προς τα μέλη τους ζητούν να δηλώσουν οικειοθελώς συμμετοχή στη στήριξη του ΕΣΥ, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους ιδιώτες γιατρούς για εργασία στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως λόγω της αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει από τη διαχείριση περιστατικών covid στο ΕΣΥ, με υποδομές μάλιστα που υπολείπονται των μεγάλων αναγκών που έχουν προκύψει από τα εκατοντάδες νέα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν από τον Θάνο Πλεύρη να υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης. 

γιατρός

Άγνωστο παραμένει εάν θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς οι 100 ιδιώτες γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι χρειάζονται προς ώρας μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα όπου τα νοσοκομεία «πνίγονται» από περιστατικά. Άγνωστο πόσοι θα χρειασθούν εάν αυξηθούν περαιτέρω τα βαριά περιστατικά.

Η επίταξη και η διαδικασία

Πάντως εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας (πιθανώς έως την Παρασκευή) δεν βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιδιωτών γιατρών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών. Στην προηγούμενη επιστράτευση των γιατρών τον περασμένο Μάρτιο είχε προηγηθεί κάλεσμα και μέσω ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά δεν υπήρχε προθυμία. Αυτή τη φορά αναμένεται να παρακαμφθεί το βήμα αυτό και θα ακολουθηθεί κατ’ ευθείαν η διαδικασία της επίταξης.

Με βάση τον σχετικό νόμο, το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του. Γι αυτό και προβλέπονται και εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button