ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πόσα θα πάρει ο τομέας της υγείας από τα 32 δις της Ευρώπης

Ετοιμάζεται πυρετωδώς από την κυβέρνηση το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση των 32 δις ευρώ

Περί τα 32 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου Next Generation, ώστε να προωθηθούν σε σχέδια ανάπτυξης και εξέλιξης διαφόρων τομέων, ανάμεσα στους οποίους αναμένεται να είναι και η Υγεία.

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο τομέας της υγείας αναμένεται να λάβει από 4 έως 6 δις ευρώ, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr. Κονδύλια που θα διατεθούν τόσο για την ψηφιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών της υγείας, όσο και στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει (μέσω πενταμελούς επιτροπής που ορίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου) το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες το οποίο θα πρέπει να λάβει και την τελική έγκριση. Κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανότητα τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε όπως μεταφέρουν πηγές του HealthReport.gr, τον Μάιο να αρχίσει η πρώτη εκταμίευση των δόσεων.

Το ποσό πάντως που θα λάβει η Ελλάδα αναμένεται να ξεπερνά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα φθάσουν στη χώρα μας θα ανεβάσουν έως 2% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η υγεία

Υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι τα ποσά που αναμένεται να φθάσουν στον τομέα της υγείας θα αγγίξουν έως και τα 6 δις ευρώ. Ήδη τα στελέχη του υπουργείου Υγείας με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζουν τα σχέδια βάση των οποίων θα προταθεί η αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων.

Προς ώρας πάντως δεν υπάρχει το τελικό σχέδιο για το πως ακριβώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια στην Υγεία, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιον από όσα μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr ότι το 1 δις θα προταθεί να δοθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ένα μεγάλο μέρος του ποσού στα νοσοκομεία ώστε να εκσυγχρονιστούν και να ψηφιοποιήσουν μεγάλο μέρος των υπηρεσιών τους.

Να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο θα τον έχει το υπουργείο Οικονομικών για το πως τελικά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια, πριν οι τελικές προτάσεις πάνε στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button