ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Πράσινο φως για ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές για τους γιατρούς του ΕΣΥ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα

Το νομοσχέδιο Γκάγκα κατατέθηκε στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων ακόμη και από τα γαλάζια στελέχη

Το νομοσχέδιο Γκάγκα παρά τις αντιδράσεις από τους υγειονομικούς κατατέθηκε στη Βουλή.

Υπερίσχυσε τελικώς όπως φαίνεται η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έναντι του υπουργού Θάνου Πλεύρη, καθώς περνά τελικώς η διάταξη με το άρθρο 10 που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Παρότι ο Θάνος Πλεύρης όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr είχε ταχθεί εναντίον αυτής της ρύθμισης επιχειρηματολογώντας μάλιστα σχετικά στο Μέγαρο Μαξίμου, τελικώς επικράτησε η άποψη της Μίνα Γκάγκα η οποία και εισηγήθηκε την αλλαγή.

Πρόκειται για μία ανατροπή για το έως τώρα δωρεάν ΕΣΥ αφού ουσιαστικά οι ασθενείς θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς τεχνηέντως θα οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα για τους γιατρούς ΕΣΥ

Ειδικότερα το επίμαχο άρθρο 10 προβλέπει μεταξύ άλλων:

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται κατ’ εξαίρεση:

η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής για ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., και ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, και ρυθμίζονται συναφή θέματα των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας,

έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών,

τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου.

Νομοσχέδιο Γκάγκα: Τι προβλέπει για τα χειρουργεία

Προσωπικός γιατρός με νέες αναβολές

Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα.

Οι χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκληση αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου εδαφίου, της διαπίστωσης της παράβασης και της κοινοποίησης αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες και της επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, ένατου και δέκατου εδαφίου.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να προβλέπεται ότι τα εδάφια τρίτο έως δέκατο εφαρμόζονται σταδιακά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button