ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ψηφιακά σύντομα όλα τα ραντεβού σε προσωπικό γιατρό, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία

Ψηφιακά ραντεβού για όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας σχεδιάζει το υπουργείο υγείας

Με λίγα κλικ στον υπολογιστή μας υπόσχεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι σύντομα θα μπορούμε να κλείνουμε όλα τα ραντεβού μας στον προσωπικό γιατρό, στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει ήδη την ενιαία εφαρμογή στην οποία θα ενταχθούν όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.

Ωστόσο για να λειτουργήσει πλήρως ένα ψηφιακό σύστημα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει οργάνωση μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, αλλά και των ιδιωτικών φορέων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ώστε και ο προσωπικός γιατρός να εγγραφεί. Βέβαια θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς ώστε και εκείνοι να ενταχθούν στο ψηφιακό σύστημα και να μπορούν οι πολίτες να βρίσκουν διαθέσιμα ραντεβού.

Προς ώρας υπάρχουν ραντεβού σε ένα ενιαίο σύστημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κυρίως σε ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για Κέντρα Υγείας.

Στην πλατφόρμα finddoctors.gov.gr που υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες για τα ραντεβού.

Ψηφιακό θέλει να γίνει το υπουργείο Υγείας

Μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».

Απαιτείται μόνον η χρήση κωδικών Taxisnet καθώς και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ. Ο πολίτης επιλέγει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό.

Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα «κλικ», έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί. Θα λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης του ραντεβού έως και την προηγούμενη ημέρα.

Ψηφιακά ραντεβού στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ σύντομα η κυβέρνηση σχεδιάζει και μία νέα υπηρεσία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν ψηφιακά ραντεβού στο νοσοκομεία μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Mέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα καταγράφονται όλα τα ραντεβού των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να είναι γνωστό σε πραγματικό χρόνο ποια τμήματα έχουν αναμονή και ποια είναι διαθέσιμα.

Το σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο θα είναι πιο σύνθετο αφού θα συνδυαστεί με τον ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας ώστε να διατηρούνται και τα ιατρικά αρχεία των ασθενών.
Και στην περίπτωση αυτή απαιτείται ο προσωπικός γιατρός ο οποίος και θα δημιουργεί τον ηλεκτρονικό φάκελο για τον ασθενή.

Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός θα αρχίζει να υλοποιείται από τον Ιούνιο και μετά οπότε και θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις.
Θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο στο οποίο οι πολίτες θα έχουν το περιθώριο να εγγραφούν.
Ο θεσμός αναμένεται να ξεκινήσει ολοκληρωμένα από τις αρχές του επόμενου έτους.
Όσοι πάντως δεν θα έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό δεν θα έχουν προτεραιότητα για τις υπηρεσίες υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button