
Υπουργείο Υγείας: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος» – Τι προβλέπει
Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο ΕΣΥ
Ψηφίστηκε σήμερα, το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», το οποίο προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος εντός των υγειονομικών δομών του Ε.Σ.Υ. για την ταχεία μεταφορά των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Ειδικότερα, προβλέπει:
α) την οργάνωση και λειτουργία δεκαεπτά (17) Κέντρων Τραύματος και δύο (2) Κέντρων Παιδικού Τραύματος,
β) τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για την αξιολόγηση των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος και την εν γένει παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος, και
γ) την εκπαίδευση του ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες των Κέντρων Τραύματος.
Υπουργείο Υγείας: Το 2025, θα είναι το έτος πλήρους αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε «Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργούνται και επανδρώνονται με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό 17 Κέντρα Τραύματος και 2 Κέντρα Παιδικού Τραύματος εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά. Η Κυβέρνηση μας συνεχίζει με πράξεις και όχι με λόγια την προσπάθεια της να αλλάξει το ΕΣΥ και να το κάνει όσο πιο σύγχρονο γίνεται. Το 2025, θα είναι το έτος πλήρους αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, με καλύτερα κτίρια, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Με τη δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, διασφαλίζουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η οργάνωση του συστήματος τραύματος με βάση πρακτικές από πολλές άλλες χώρες, μπορεί να μειώσει κατά 20% τους θανάτους και τη βαριά αναπηρία μετά από τραυματισμούς. Ήδη τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για τη στελέχωση των Κέντρων Τραύματος, με κτιριακή αναβάθμιση και δημιουργία αιθουσών αναζωογόνησης, αλλά και με εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόκειται για μια τομή που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να προχωράμε μπροστά με σχέδιο, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση του τραύματος».