ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Υπουργείο Υγείας: Στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για ΕΟΠΥΥ, φάρμακα και εξετάσεις – Τι θα παρουσιάσει ο Θάνος Πλεύρης

Τις βασικές γραμμές των αλλαγών που θα γίνουν στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα, τις εξετάσεις και τις νοσηλείες θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο Θάνος Πλεύρης

Τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα και μεταξύ άλλων τις διαγνωστικές εξετάσεις παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο Θάνος Πλεύρης θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που θα καταθέσει έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή, ώστε να πάρει το πράσινο φως για τις αλλαγές που προωθεί.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ

Όπως υπογραμμίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, με τις διατάξεις που προωθούνται αλλάζει πλήρως η φιλοσοφία του ΕΟΠΥΥ αφού μετατρέπεται ουσιαστικά επισήμως πια σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που θα καλύπτει τους 10 εκατ. πολίτες.

Αλλαγές έρχονται στον ΕΟΠΥΥ

Θεσμοθετείται με τις ρυθμίσεις, η δυνατότητα να υπάρξει ποιοτικό rebate. Ειδικότερα όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να εφαρμόσει δείκτες αξιολόγησης στις αποζημιώσεις των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους και κλιμακωτά.

Προς ώρας δεν θα προωθηθούν διοικητικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ μέσω του νομοσχεδίου αλλά ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρεία που θα ελέγχει όλες τις δαπάνες του σε πραγματικό χρόνο (real time).

Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στο υπουργικό συμβούλιο και είναι ακόμη υπό επεξεργασία, θα θεσμοθετηθεί η κλιμακωτή αποζημίωση για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες κ.λ.π. με βάση ποιοτικούς δείκτες.

Για τις διαγνωστικές εξετάσεις για παράδειγμα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι όσοι δεν διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας θα αποζημιώνονται με ελάχιστα κονδύλια, ενώ εάν δεν καλύπτουν και τις βασικές προϋποθέσεις που θα τεθούν, θα χάνουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

διαγνωστικά κέντρα

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν επ΄ ακριβώς τα ποιοτικά κριτήρια και τους δείκτες ποιότητας.

Τα φάρμακα

Σε ότι αφορά στις αλλαγές στα φάρμακα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης εξουσιοδοτικές διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, να θεσμοθετήσει νέους «κόφτες» στη συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και νέα πρωτόκολλα.

Για τις παραμέτρους που θα ορισθούν, θα ληφθούν υπόψιν και οι καταναλώσεις φαρμάκων που γίνονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ταυτόχρονα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και αλλαγή στις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων ώστε να μπορούν να επιτυγχάνονται καλύτερες εκπτώσεις, ενώ θα ορίζεται και η κατανομή του προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκου.

Πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του φαρμάκου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button