Υπουργείο Υγείας: Συγχωνεύσεις και αλλαγές στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές – Όλο το σχέδιο

Τι αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές με βάση τον νέο Υγειονομικό Χάρτη

Ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας μετά τις εκλογές εφόσον βέβαια εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο με το οποίο θα τροποποιήσει τα νοσοκομεία, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον νομικό τους χαρακτήρα ενώ θα προχωρήσει και σε αλλαγές στους εργαζόμενους.

Το Νέο ΕΣΥ που φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει εκτός των άλλων μείωση κλινικών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, μετακινήσεις προσωπικού ενώ όπου παραστεί ανάγκη θα δημιουργηθούν νέες μονάδες υγείας.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι θα προκαλέσει πιθανόν αντιδράσεις είναι η μετατροπή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου, αντί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι σήμερα.

Αξιολόγηση στα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση εάν αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας σκοπεύει να αλλάξει τον νομικό χαρακτήρα στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα στις προσλήψεις και στην διαχείριση πόρων.

Ούτως ή άλλως όμως όποιο νοσοκομείο θα δημιουργείται από δω και μπρος θα είναι ΝΠΙΔ αλλά και όπου υπάρχει η δυνατότητα θα γίνεται μετατροπή, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Θα προηγηθεί όμως αξιολόγηση στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να διαπιστωθεί ποιο αποδίδει και ποιο όχι. Με βάση την αξιολόγηση αυτή θα κατανέμονται και τα κονδύλια ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι και να γίνουν όλα τα νοσοκομεία ΝΠΙΔ, οι υπηρεσίες θα παραμείνουν δωρεάν για τους πολίτες.

Συγχωνεύσεις κλινικών

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι δεν θα μπει λουκέτο σε κανένα νοσοκομείο έστω και αν αυτό απέχει ελάχιστα από το διπλανό, όμως θα γίνει συγχώνευση κλινικών.

Οι συγχωνεύσεις θα στηριχθούν στον νέο Υγειονομικό Χάρτη ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος και θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τις Μονάδες Υγείας ανά τη χώρα αλλά και το υπάρχον προσωπικό.
Ειδικότερα θα υπάρξει συγχώνευση κλινικών ώστε αυτές που θα μείνουν να είναι πλήρως επανδρωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μετακινηθούν και εργαζόμενοι σε άλλα κοντινά νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δημιουργηθούν και νέες κλινικές ώστε να καλυφθούν υπηρεσίες που δεν υπάρχουν σήμερα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Βέβαια δεν αποκλείεται στο τέλος η κυβέρνηση να αποφασίσει να βάλει λουκέτο σε κάποια νοσοκομεία τα οποία σήμερα υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό και υπηρεσίες.

Κριτήριο αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η πληρότητα αλλά και ο επαρκής αριθμός των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα