
Υπουργείο Υγείας: Σύσκεψη «μαμούθ» για τα φάρμακα παρουσία του Άκη Σκέρτσου – Όλο το παρασκήνιο
Όλα όσα έγιναν στη γιγαντιαία σύσκεψη για τα φάρμακα στο υπουργείο Υγείας
Σε μία γιγαντιαία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Πέμπτης παρουσία όλων των πλευρών που εμπλέκονται με τα φάρμακα, αλλά και παρουσία του υπουργού επικρατείας Άκη Σκέρτσου, επιχειρήθηκε να βρεθεί μία χρυσή τομή για το πως θα επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία.
Επρόκειτο για μία σύσκεψη την οποία εδώ και καιρό είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να δημοσιοποιηθούν και όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την κατανάλωση φαρμάκων και δείχνουν εάν υπάρχει σημαντική υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη ή όχι. Μία υπέρβαση που μεταφράζεται βέβαια σε υποχρεωτικές επιστροφές για τον κλάδο.
Στη σύσκεψη που παρέστη όλη η ηγεσία του υπουργείου υγείας, παραβρέθηκε και ο Άκης Σκέρτσος από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Πολλοί από τον κλάδο του φαρμάκου ερμήνευσαν την παρουσία Σκέρτσου ως ένα μήνυμα που ήθελε να δώσει η κυβέρνηση ώστε να δείξει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στον κλάδο.
Κάποιοι άλλοι πάντως έλεγαν στο HealthReport.gr ότι η παρουσίαση Σκέρτσου στο υπουργείο υγείας σε μία κρίσιμη συνάντηση, δείχνει αν μη τι άλλο πώς και από ποιον λαμβάνονται οι αποφάσεις και στον τομέα της υγείας.
Στην ουσία τώρα ο υπουργός Yγείας παρότι είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε αναλυτικά όλα τα δεδομένα από την κατανάλωση των φαρμάκων, περιορίστηκε τελικώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2023 για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ υπολείπονται οι κατανάλωσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2023 τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τα νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά στο 2024 ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων- όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – ότι η κατανάλωση φαρμάκων στα νοσοκομεία αλλά και στη λιανική (φαρμακεία) εμφανίζει μειωμένο ρυθμό αύξησης. Κάτι που δεν ισχύει όμως για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ όπου η δαπάνη φαίνεται πως έχει ξεφύγει πλήρως.
Φάρμακα: Τα μέτρα Άδωνι και η αποδοτικότητά τους
Ο υπουργός Yγείας από την πλευρά του πάντως υποστήριξε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ και του PIF ότι τα μέτρα που έχει λάβει ο ίδιος για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να φέρουν αποτέλεσμα. Εκεί απέδωσε και την μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης φαρμάκων. Μεταξύ των μέτρων είναι τα κλειδωμένα πρωτόκολλα, το ξεκαθάρισμα τον ΑΜΚΑ, οι αγορές μέσω ΕΚΑΠΥ, τα ογκολογικά συμβούλια στα νοσοκομεία κ.α.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός οι περιορισμοί αρχίζουν και αποκτούν μορφή στην φαρμακευτική δαπάνη. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν οι μειώσεις που ανέμενε.
Κατά τα άλλα διατύπωσε τις απόψεις του και για το μέλλον λέγοντας ότι αναζητά λύση για τα καινοτόμα φάρμακα, το ταμείο καινοτομίας αλλά και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς από την πλευρά τους ζήτησαν να υπάρχει ένα πλάνο τριετίας ώστε να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν οι εταιρείες, τι επιστροφές θα πρέπει να καταβάλλουν αλλά και ποια πορεία ανάπτυξης θα μπορούν να ακολουθήσουν.
Τα δύο μηνύματα Άδωνι Γεωργιάδη
Τα δύο μηνύματα του υπουργού υγείας πάντως που φαίνεται να προκύπτουν από την γιγάντια σύσκεψη στο υπουργείο υγείας είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επιδιώκει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στα φάρμακα αλλά και επειδή πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα να συμβάλλουν όλοι με την άποψή τους και τις θέσεις τους ώστε να βρεθεί λύση.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Ήταν μια ιστορική ημέρα για το Υπουργείο Υγείας καθόσον για πρώτη φορά παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάσαμε συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024 συμβάλλοντας δραστικά στο να πειστούν οι εταιρίες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του».
Δηλώσεις
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «είχαμε σήμερα μια παραγωγική συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με το επιτελείο του Υπουργείου και με άλλους θεσμικούς φορείς από το χώρο της υγείας. Ουσιαστικά αφενός ανακοινώθηκαν μέτρα που προσβλέπουν στον έλεγχο της ζήτησης και στην «χαλιναγώγησή»
Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη υποστήριξε πώς: «Ως PIF, κάθε προσπάθεια του Υπουργείου και για εξορθολογισμό της δαπάνης και για να βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας θα μας βρίσκει πάντα σύμφωνους όπως και επίσης η πρόθεση, και το είδαμε και σήμερα, να μοιραζόμαστε και να αναλύουμε μαζί τα δεδομένα της φαρμακευτικής αγοράς. Ωστόσο, παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας, την οποία την έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, να μπούμε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα ώστε να μην μένουμε σε αποσπασματικές λύσεις, μέτρα τα οποία θα έχουν έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά να δούμε μαζί και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ θετικό να γίνονται συναντήσεις με διαφάνεια, να μπαίνουν τα δεδομένα.Συζητάμε λοιπόν με το Υπουργείο τη δυνατότητα μια τριετούς προγραμματικής συμφωνίας έτσι ώστε να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα μπορούμε να καλύπτουμε με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα τον Έλληνα πολίτη.