Υπουργείο Υγείας: «Τρέχουν» να ξεμπλοκάρουν τη στάσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή από το υπουργείο Υγείας ώστε να σταματήσει η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων

Μετά το σοκ που έφεραν οι Ευρωεκλογές στο κυβερνητικό επιτελείο, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει τομείς που είχε «ξεχάσει».

Μεταξύ αυτών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η ανασυγκρότηση της οποίας διαφημίζεται εδώ και 5 χρόνια, αλλά προς ώρας το υπουργείο Υγείας έχει περιοριστεί μόνο σε επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το 2019 η τότε ηγεσία του υπουργείου είχε προαναγγείλει αλλαγές, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Σήμερα 5 χρόνια μετά, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξήγγειλε από την πλευρά της άλλο ένα σχέδιο για την αλλαγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και αυτό έχει μείνει επίσης στα χαρτιά.

Εξάλλου όσα ανακοινώθηκαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου, καθώς η λύση που βρήκε ήταν να βαφτίσει τους αγροτικούς γιατρούς σε προσωπικούς ώστε να καλύψει τα κενά.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις Αγαπηδάκη που θεωρούνται μη εφαρμοστέες και από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από τους συνδικαλιστές, σκοντάφτουν στην έλλειψη προσωπικού, ενώ όλως τυχαίως δεν έχουν εκδοθεί και οι σχετικές διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις.

Άλλωστε όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο για να υλοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας.

Το μόνο που έχει να επιδείξει το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ΠΦΥ είναι η ανακοίνωση για αποστολή κινητών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να γίνονται προληπτικές εξετάσεις. Κάτι βέβαια που δεν σχετίζεται επί της ουσίας με ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας.

Προσωπικός γιατρός για λίγους από το υπουργείο Υγείας

Από την άλλη όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του προσωπικού γιατρού, σχεδόν οι μισοί Έλληνες εξακολουθούν να μην έχουν γιατρό, γεγονός που σημαίνει ότι όλο το πολυδιαφημισμένο οικοδόμημα της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα νησιά, όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγοστό είτε δεν έχει συμμετάσχει στη διαδικασία.

Στο μεταξύ όμως και η περιβόητη ψηφιοποίηση των ραντεβού στην Πρωτοβάθμια, μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει τελικά, αφού όπως φαίνεται επρόκειτο για ένα επικοινωνιακού τύπου πυροτέχνημα πριν τις εκλογές.

copyright: pexels

Όπως έχουν καταγγείλλει οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα ψηφιακά ραντεβού μπορεί να κλείνονται μέσω ίντερνετ, οι εξετάσεις όμως μένουν στην αιμοληψία αφού στη συνέχεια δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις εκτελέσει.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μετά το τράβηγμα του αυτιού από το Μέγαρο Μαξίμου στον Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις στην οδό Αριστοτέλους τόσο για τη βελτίωση της εικόνας των νοσοκομείων, όσο και για τις όποιες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα