Υπουργείο Υγείας: Ξεκίνησε η αξιολόγηση στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας – Τα κριτήρια για συγχωνεύσεις και “λουκέτα”

Πώς αξιολογεί το υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία όλης της χώρας τα οποία ελέγχει ο ΟΔΙΠΥ

Το νέο χάρτη Υγείας ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας ο οποίος φαίνεται ότι θα στηριχθεί στα αποτελέσματα από την αξιολόγηση που θα γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Μία αξιολόγηση που έχει ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr καταγράφει σημαντικές δυσλειτουργίες σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα.

Δυσλειτουργίες που έχουν όμως σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς.
Μάλιστα αναμένεται να συνταχθεί μία λίστα με τα νοσοκομεία που αποδίδουν και εκείνα που δεν αποδίδουν σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας.

Τους ελέγχους και την αξιολόγηση στα νοσοκομεία όλης της χώρας πραγματοποιούν ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Τα κριτήρια στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας

Ο ΟΔΙΠΥ σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σειρά κανόνων που θα πρέπει να τηρούν τα νοσοκομεία και οι κλινικές ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και ορθή θεραπεία στους νοσηλευόμενους.

Μεταξύ των κριτηρίων είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και η απόδοση που έχει κάθε κλινική ξεχωριστά. Ήδη οι ερευνητές κατέγραψαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε 16 μεγάλα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων τα κλιμάκια ήλεγξαν τη Λειτουργία των ΜΕΘ, των κλινικών COVID-19 αλλά και τα επιμέρους τμήματα, τη στελέχωση των νοσοκομείων, τη συνεργασία και τη συνοχή των ομάδων, τα εκπαιδευτικά ελλείμματα που παρουσιάζουν κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο ΟΔΙΠΥ προχωρά σε συστάσεις και παρατηρήσεις προς τους αρμόδιους των νοσοκομείων ώστε να προβούν σε αλλαγές.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως τα δημόσια νοσοκομεία δεν καταγράφουν καν σωστά τους ασθενείς, αφού και η ταυτοποίησή τους είναι ελλιπής.
Γι αυτό και με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ξεκινά ένα παλαιό σύστημα καταγραφής που αξιοποιείται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη: το πλαστικό βραχιολάκι που φέρουν στο χέρι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Υπουργείο Υγείας: Με πλαστικό «βραχιολάκι» όσοι ασθενείς νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία – Τι προβλέπει εγκύκλιος».

Πάντως το υπουργείο Υγείας με βάση αυτήν την αξιολόγηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει και στην τελική κατάρτιση του «χάρτη υγείας».

Θα προχωρήσει δηλαδή σε συγχωνεύσεις κλινικών και συνδιοικήσεις νοσοκομείων με βάση το πόσο αποδίδουν.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα