ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν άμεσα δωρεάν εξετάσεις για τις γυναίκες – Όλες οι λεπτομέρειες

Πρόγραμμα με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες ξεκινά το υπουργείο Υγείας

Δωρεάν εξετάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ, με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» από το υπουργείο Υγείας, βάση του οποίου σταδιακά όλοι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

Αρχικά είχαν προγραμματισθεί οι δωρεάν εξετάσεις να ξεκινήσουν τέλος Μαρτίου, αλλά λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών καθυστέρησαν.

Η αρχή θα γίνει με τον γυναικείο πληθυσμό χωρίς προς ώρας να έχει αποσαφηνισθεί ποιες ηλικίες θα αφορά.
Πάντως οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις θα είναι μαστογραφίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να τις κάνουν σε ιδιωτικές δομές χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

Πώς θα γίνουν οι δωρεάν εξετάσεις

Ειδικότερα άμεσα θα ξεκινήσει η αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια που θα ορισθούν από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να οργανώνει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία.

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία, θα ακολουθεί ειδική εξέταση από ιδιώτη γιατρό επίσης δωρεάν για την ασφαλισμένη. Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα δοθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα χρειασθεί να εξετάσουν ασφαλισμένες που θα παρουσιάσουν ύποπτα ευρήματα στην μαστογραφία και θα κάνουν υπέρηχο.

Να σημειωθεί ότι τόσο οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις όσο και οι επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς θα αποζημιωθούν χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή χωρίς rebate και clawback.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Για τους άνδρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν και προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Δωρεάν εξετάσεις με 270 εκατ. ευρώ

Όπως δήλωσε πάντως ο υπουργός Υγείας υπάρχουν 270 εκατ. διαθέσιμα για προληπτικές εξετάσεις. “Έχουμε 270 εκατομμύρια για προληπτικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός και μέσα από τον προσωπικό γιατρό θέλουμε να περάσουν αυτά τα προγράμματα, γιατί είναι πολύ σημαντικό ακόμα και κάτι αρνητικό να υπάρχει στην υγεία του ανθρώπου, να το μάθουμε νωρίς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button