
Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να ελεγχθεί κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές
Η υψηλή χοληστερίνη αφορά την ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι μια λιποπρωτεΐνη που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματος και είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών, βιταμινών και την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών. Ωστόσο, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι ειδικοί από το Harvard επισημαίνουν ότι είτε παίρνετε ήδη φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χοληστερόλης:
LDL (Low-Density Lipoprotein): Είναι γνωστό και ως “κακή” χοληστερόλη, καθώς όταν είναι υψηλή, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
HDL (High-Density Lipoprotein): Είναι γνωστό και ως “καλή” χοληστερόλη, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Υψηλή χοληστερόλη: Οι τροφές ασπίδα
Ορισμένες τροφές βοηθούν να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο. Οι ακόλουθες τροφές μειώνουν τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους:
βρώμη
κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
μελιτζάνες και μπάμιες
ξηροί καρποί
φυτικά έλαια
μήλα, σταφύλια, φράουλες
τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες
σόγια
λιπαρά ψάρια
φυτικές ίνες
Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη;
Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα και τα αρτοσκευάσματα είναι διαβόητα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), του κολλώδους είδους που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.
1. Κόκκινο κρέας. Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Για αυτό περιοριστείτε στο προτεινόμενο μέγεθος μερίδας των 85 γραμμαρίων και σε κομμάτια φιλέτο.
Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.
2. Τηγανητά φαγητά. Τρόφιμα όπως φτερούγες κοτόπουλου, μπαστούνια μοτσαρέλας και ροδέλες κρεμμυδιού είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα (θερμίδες) των τροφίμων.
Αν σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος, ή ψήστε στο γκριλ φαγητά όπως πατάτες και κοτόπουλο.
3. Επεξεργασμένα κρέατα. Τα χοτ-ντογκ, τα λουκάνικα, το μπέικον και λοιπά αλλαντικά χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
Το μπέικον και το λουκάνικο που παρασκευάζεται με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από τις εκδόσεις του κόκκινου κρέατος, αλλά δεν είναι χωρίς χοληστερόλη.
4. Αρτοσκευάσματα. Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με μούρα για επιδόρπιο.
Πηγή: harvard.edu