Ειδήσεις Υγείας

Υψηλή πίεση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Η κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να ελεγχθεί τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Υψηλή αρτηριακή πίεση:  Ύπουλος εχθρός

Ένα κοινό σύμπτωμα αποκαλύπτει την ανεβασμένη πίεση

Το πρόβλημα είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα, οπότε πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι η πίεση είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γίνεται έλεγχος, με ένα απλό πιεσόμετρο ώστε να διαπιστωθούν τα επίπεδα της πίεσης.

Ένα πιεσόμετρο μπορεί να αγοράσει ο καθένας σπίτι του και να μετράει την πίεσή του. Εναλλακτικά μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό ή σε φαρμακείο. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ γρήγορη και καθόλου επώδυνη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες και στους ηλικιωμένους. Και ενώ μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, διατροφικούς παράγοντες, το κάπνισμα και την υψηλή χοληστερόλη, ο σοβαρότερος παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και περίπου το 40% όλων των συναφών ασθενειών στη Βρετανία οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση, επισημαίνει η Daily Mail.

Αν και ο καθένας μπορεί να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πιο πιθανό να έχει όποιος είναι υπέρβαρος, τρώει πολύ αλάτι και όχι αρκετά φρούτα και λαχανικά ή αν δεν ασκείται αρκετά. Οι καπνιστές, όσοι πίνουν αλκοόλ και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο κακός ύπνος ή η συγγένεια με άτομο που έχει υψηλή πίεση ή έχετε συγγενή με αυξάνει επίσης τις πιθανότητές, οπότε έχιε σημασία να γίνεται τακτική εξέταση τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, ειδικά όποιος έχει ξεπεράσει τα 40 έτη.

Η ιδανική αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 90/60 και 120/80 (ή κάτω από 150/90 εάν είστε άνω των 80 ετών). Εν τω μεταξύ, υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται η τιμή 140/90 (150/90 ή πάνω από 150/90 εάν είστε άνω των 80 ετών).

ΠΗΓΗ: Daily Mail

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button