Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

«Υβριδική ανοσία»: Τι είναι και πως μπορούμε να την πετύχουμε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η «υβριδική ανοσία» (hybrid immunity) ονομάζεται η ανοσία ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μερικούς μήνες μετά τη φυσική νόσο και η οποία απαντά σε ένα ευρύ φάσμα μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Ειδικότερα έρευνες απέδειξαν ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μερικούς μήνες μετά τη φυσική νόσο έχουν αναπτύξει αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν ένα ευρύτερο φάσμα μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε σχέση με τα αντισώματα που αναπτύσσουν άτομα που έχουν λάβει το κλασικό σχήμα του εμβολιασμού χωρίς προηγούμενη νόσο.

Τα αντισώματα που αναπτύσσονται σε αυτά τα άτομα φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και πιο απομακρυσμένα είδη κορονοϊών.

«Υβριδική ανοσία»: Τι έδειξαν έρευνες

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του NPR σειρά ερευνών έχει δείξει πως κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα ισχυρή ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον SARS-CoV-2. Τα σώματά τους παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, μα επίσης παράγουν αντισώματα τα οποία είναι εξαιρετικά ευέλικτα, και πιθανότατα ικανά να αντιμετωπίσουν τις παραλλαγές/ μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν στον κόσμο τώρα και ενδεχομένως θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

«Θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πολύ καλά προστατευμένοι απέναντι στις περισσότερες – και ίσως όλες – τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που μπορεί να δούμε στο προβλέψιμο μέλλον» είπε ο Πολ Μπιενιάζ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, που συμμετείχε στις περισσότερες από τις έρευνες.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε online τον προηγούμενο μήνα ο Μπιενιάζ και οι συνάδελφοί του βρήκαν αντισώματα σε αυτά τα άτομα, που μπορούν να εξουδετερώσουν χωρίς δυσκολία τις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (μεταξύ των οποίων η Δέλτα και η Βήτα) του κορονοϊού, καθώς και αρκετοί άλλοι συγγενικοί ιοί που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα δώσει μία ανάσα

«Υβριδική ανοσία»: Πως λειτουργεί

Πίσω από αυτή την ποιοτικά ανώτερη υβριδική ανοσία οι επιστήμονες υποθέτουν ότι κρύβονται τα β-λεμφοκύτταρα μνήμης. «Η παραγωγή αντισωμάτων στην αρχική φάση της ανοσολογικής απάντησης παράγεται από μια κατηγορία των λευκών κυττάρων του αίματος, τα β-λεμφοκύτταρα, που εκπαιδεύονται στο να παράγουν κατάλληλα αντισώματα και μετατρέπονται έτσι σε πλασματοκύτταρα.

Ωστόσο, μετά την ανάρρωση τα πλασματοκύτταρα μειώνονται και έτσι η παραγωγή των αντισωμάτων φθίνει. Σταδιακά όμως μετά την ανάρρωση αναπτύσσονται κάποια β-λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα σε βάθος χρόνου –ακόμα και μήνες αργότερα από την αρχική έκθεση στον ιό–, τα λεγόμενα β-λεμφοκύτταρα μνήμης.

Έτσι, όταν γίνει ο εμβολιασμός ύστερα από νόσο, αυτά τα καλά εκπαιδευμένα β-λεμφοκύτταρα μνήμης επεκτείνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να παράγεται μια αντισωματική απάντηση υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερου φάσματος», επισημαίνουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button