Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Ζάχαρη: Ποιες βλάβες προκαλεί στο δέρμα – Τι λένε οι ειδικοί

Η ζάχαρη περιλαμβάνεται ανάμεσα στους χειρότερους εχθρούς για το δέρμα

Μπορεί η ζάχαρη να ικανοποιεί τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι είναι καταστροφική για το δέρμα. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη τρόφιμα, τα οποία έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές ημέρες, αποτελούν αιτία επιδείνωσης των υφιστάμενων δερματικών παθήσεων, όπως:

η ακμή, η ροδόχρους ακμή και το έκζεμα.

Επιπλέον, συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονής, η οποία διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η εμφάνιση ρυτίδων και εν γένει σημαδιών γήρανσης.

«Όσοι λοιπόν μείωσαν τις αντιστάσεις τους στην πρόσληψη ζάχαρης αυτήν την περίοδο και γεύτηκαν τα μελομακάρονα της μαμάς, ήπιαν ένα κοκτέιλ παραπάνω, ή ξεδίψασαν με αναψυκτικά αντί για νερό, σίγουρα έχουν διαπιστώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των επιλογών τους στο δέρμα τους. Ευτυχώς, όμως, «αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες», μας καθησυχάζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Ζάχαρη: Πάν μέτρο άριστοΗ ζάχαρη βλάπτει σοβαρά το δέρμα

Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και εμφάνιση του δέρματος είναι πολλοί. Αρκετά έχουν γραφτεί για την αφυδάτωση, την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση προϊόντων καπνού.

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους. Η κακή επιλογή τροφών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση ορισμένων παθήσεων του δέρματος, καθώς και σε γήρανσή του. Η ζάχαρη περιλαμβάνεται στους μεγαλύτερους ενόχους!

Συγκεκριμένα, η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την ινσουλίνη, δηλαδή σε γλυκοζιλίωση. Όταν το κολλαγόνο και η ελαστίνη ενωθούν με τα σάκχαρα, οι δύο πρωτεΐνες εξασθενούν, οπότε το δέρμα χάνει την υγρασία, την ελαστικότητα και τη λάμψη του και εμφανίζει χαλάρωση και ρυτίδες.

Αν και η έρευνα συνεχίζεται, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να σχετίζεται με υψηλή παραγωγή σμήγματος, η οποία προκαλεί λιπαρό δέρμα, γίνεται αιτία φραγής των πόρων και τελικά δημιουργίας ή επιδείνωσης της ακμής.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε υποδεικνύει ότι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τους ινσουλινόμορφους αυξητικούς παράγοντες, τα ανδρογόνα και το σμήγμα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ακμή.

Ζάχαρη: Τι να προσέχετε

Μην πίνετε αναψυκτικά ή ποτά με ζάχαρη η εξαίρεσή τους από τη διατροφή και η αντικατάσταση τους με φυσικούς χυμούς είναι η καλύτερη επιλογή. Και πάλι όμως η προσλαμβανόμενη ποσότητα θα πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενη.

Επιλέγετε τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη με βραδύτερο ρυθμό, αποτρέποντας την ανάγκη για πρόσληψη τροφής.

Τρώτε γεύματα που είναι υγιεινά και ισορροπημένα. Τα μικρά και πολλά γεύματα, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες προάγουν την πληρότητα και αποτρέπουν τα επεισόδια λιγούρας που πιθανόν να οδηγήσουν σε επιλογή γλυκών σνακ.

Ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, για την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, π.χ. γιαούρτια, παξιμάδια, κ.ά.

Περιορίστε το άγχος, καθώς αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα και προκαλεί αύξηση της φλεγμονής.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button