ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται τα σκευάσματα κάνναβης και στην Ελλάδα! Σε ποιες παθήσεις θα χορηγούνται!

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης.

Τα σκευάσματα αυτά ενδείκνυνται για περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία και έμεση λόγω χημειοθεραπείας, η καχεξία/ανορεξία. κ.α.

Η εν λόγω ΚΥΑ υλοποιεί το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Εργασίας που είχε συσταθεί προκειμένου να εκπονήσει πόρισμα για την ιατρική χρήση της κάνναβης, έκανε αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Πάντως η εφαρμογή του μέτρου προϋποθέτει μια σειρά επιπλέον διοικητικών διαδικασιών οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση στα φάρμακα το ταχύτερο δυνατόν.

Τι γίνεται στην Ιταλία

Στα φαρμακεία της Ιταλίας ήδη διατίθενται σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης που παράγονται από φαρμακευτικές και χημικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με έδρα την Φλωρεντία και το τελικό κόστος για τους ασθενείς αγγίζει τα 15,14 ευρώ το γραμμάριο. Επίσης στη γείτονα χώρα, η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, έπειτα από σχετική ιατρική γνωμάτευση, κατά των σπασμών και των πόνων που προκαλούν ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και σοβαρές παθήσεις του μυελού των αστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πράσινο φως» και στην Ελλάδα για ιατρική χρήση κάνναβης! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button