ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έφθασε ρευστό στα νοσοκομεία! Πότε θα πληρωθούν εφημερίες-υπερωρίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί στους λογαριασμούς IBAN των νοσοκομείων. Απομένει βέβαια να μοιραστούν και στους εργαζόμενους που τους οφείλονται υπερωρίες, νυχτερινά, Κυριακές και αργίες.

Επίσης εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) με το ποσό των 3.250.000 ευρώ με στόχο την κάλυψη μέρους των λειτουργικών του δαπανών για το οικονομικό έτος 2015.
Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (Α.Μ.Κ.Ε) επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 5.134.955 ευρώ, σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

Οι υπερωρίες των εργαζομένων

Σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών του 1ου τριμήνου του 2015 των εργαζομένων του ΕΣΥ (πλην ιατρών), από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι διατέθηκε στα Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας- ΕΚΑΒ το ποσό των 18.125.000 ευρώ.

Μάλιστα επειδή η διαδικασία της πληρωμής τους έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία και ακόμη αναζητούνται πόσα οφείλονται, το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί συστηματικά τη διαδικασία αναμόρφωσης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και την έκδοση των απαραίτητων χρηματικών ενταλμάτων και επισημαίνει ότι σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.), «επιδιώκει να διασφαλίσει ότι θα καταβληθούν στις 27 Ιουνίου τα οφειλόμενα ποσά στο μέγιστο δυνατό αριθμό των νοσοκομείων της χώρας».

Να σημειωθεί πως λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των υπερωριών, έχουν προειδοποιήσει με επίσχεση ακόμη και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ «Μπλόκαραν οι πληρωμές υπερωριών στα νοσοκομεία! Άγρια κριτική από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εφημερίες των γιατρών

Σε ότι αφορά στις υπερωρίες των γιατρών οι οποίες επίσης καταβάλλονται με καθυστέρηση μηνών, το υπουργείο αναφέρει ότι επιδιώκεται η ολοκλήρωση της καταβολής των εφημεριών των γιατρών των Κέντρων Υγείας σε όσες Υγειονομικές Περιφέρειες αυτό δεν κατέστη δυνατό στις 27 Μαΐου και παρά το γεγονός ότι τα ποσά είχαν διατεθεί εγκαίρως.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button