ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ανατροπή στις φαρμακευτικές: «Μπλόκο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων γιατρών!

Προβληματισμός επικρατεί στις φαρμακευτικές εταιρείες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μην επιτρέψει στις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των γιατρών με τους οποίους συνεργάζονται.

Ειδικότερα η Αρχή απεφάνθη πως μπορούν να δοθούν στον «αέρα» μόνο τα στοιχεία των γιατρών που αφορούν στα προωθητικά και όχι τα επιστημονικά συνέδρια. Και μάλιστα και αυτά υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα με βάση την απόφαση της Αρχής, η δημοσιοποίηση θα πρέπει να αφορά τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (όχι το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ των επαγγελματιών υγείας), να γίνεται με αναλυτική και σαφώς διακριτή αναφορά στα ποσά που ο ιατρός επωφελήθηκε αμέσως ο ίδιος και εκείνα που καταβλήθηκαν για τις λοιπές ανάγκες του ταξιδίου και του συνεδρίου, να γίνεται για περιορισμένο διάστημα 3 ετών και ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2472/1997, να λαμβάνει όλα τα τεχνικά μέτρα ασφαλείας.

γιατρός

Τέλος η αρχή όρισε ότι κάθε περαιτέρω χρήση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων για άλλο σκοπό δεν είναι νόμιμη.
Στην Αρχή Προστασίας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας θεωρώντας ότι μπορεί ο ίδιος σκοπός να επιτευχθεί με πιο ήπια μέσα. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!»

Τι θα κάνουν οι εταιρείες

Στο μεταξύ όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι σε έντονο προβληματισμό. Θεωρούν ότι η απόφαση κοινοποιήθηκε την τελευταία στιγμή και την ώρα μάλιστα που ήδη κάποιες φαρμακοβιομηχανίες είχαν προβεί στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών, ακολουθώντας τις οδηγίες των μητρικών τους εταιρειών.

φάρμακα

Ενδεικτική η περίπτωση της Janssen που δημοσιοποίησε τη λίστα στις 27 Ιουνίου, την οποία και είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Ακολούθησαν εκτός των άλλων η Glaxo (στο Βρετανικό της site) αλλά και η Novo Nordisk. Άλλωστε επισήμως στις 30 Ιουνίου, σήμερα δηλαδή έπρεπε να βγουν στον αέρα όλες οι εταιρείες τόσο Πολυεθνικές όσο και Ελληνικές. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ: ” Έρχονται στις 30 Ιουνίου τα ονόματα των γιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές!”

Και τσουχτερά πρόστιμα για τις εταιρείες

Πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ορισμένες εταιρείες σκοπεύουν να προχωρήσουν κανονικά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών με τους οποίους έχουν συνεργασθεί, στηριζόμενες στο νόμο ο οποίος προβλέπει και κυρώσεις.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εποπτεία τήρησης του παρόντος ανήκει στις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από 30.000 έως 100.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου ταμείου»

φάρμακα

Δεν αποσαφηνίζεται ωστόσο εάν τα ποσά αυτά αφορούν στο σύνολο της παράβασης ή αν τα πρόστιμα θα επιβληθούν για κάθε όνομα γιατρού που δε δημοσιοποιήθηκε.

Από την άλλη πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πολλές εταιρείες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, περιμένουν κάποια διευκρινιστική εγκύκλιο ή απόφαση από το υπουργείο Υγείας που είτε να αναστέλλει το νόμο είτε να επιβάλλεται η εφαρμογή του με τους νέους όρους που επιβλήθηκαν από την Αρχή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα είναι καλυμμένες νομικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button