ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γενικοί Γιατροί στις ΤΟΜΥ αλλά με άγνωστες συμβάσεις! Τι λέει ο κλάδος

Μπορεί οι περισσότερες λεπτομέρειες να καθορίστηκαν για το πως θα εργάζονται οι γιατροί στις νέες ΤΟΜΥ, αλλά όχι και για τους ιδιώτες γιατρούς και ειδικά τους οικογενειακούς.

Το πρόβλημα άλλωστε με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) εστιάζεται στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά με πολύ χαμηλές αμοιβές. Γι αυτό εξάλλου και υπάρχουν οι αντιδράσεις από τους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Πως θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από τον Φθινόπωρο! Τι φέρνουν οι ΤΟΜΥ»

Διευκρινίσεις για τον τρόπο συνεργασίας με τις ΤΟΜΥ δεν έχουν όμως δοθεί ούτε για τους ιδιώτες Γενικούς Γιατρούς που θα στηρίξουν στο 70% το νέο εγχείρημα.

Όπως σημειώνει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής: «Ο πρόσφατος νόμος για την ΠΦΥ, που ουσιαστικά θέτει το πλαίσιο για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες, ενώ καθορίζει με σαφήνεια τους όρους σύμβασης των οικογενειακών ιατρών των ΤΟΜΥ, έχει ελάχιστες αναφορές στους όρους σύμβασης των ιδιωτών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακών ιατρών, παρότι αυτοί θα καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού.

Ως επίσημος επαγγελματικός φορέας των Γενικών Ιατρών της χώρας θεωρούμε πως πρέπει να έχουμε κοινό στόχο με εσάς το σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός μοντέλου ιδιώτη, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακού ιατρού, που θα ικανοποιεί ταυτόχρονα ασθενείς, ιατρούς και ΕΟΠΥΥ-ΥΥΚΑ, καθώς μόνο ένα τέτοιο δυνατόν να είναι αποδοτικό και για τους τρεις και συνάμα βιώσιμο».

Γι αυτό και η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καθώς όπως τονίζει: «προσβλέποντας σε εποικοδομητικό διάλογο επί του σχεδιασμού του νέου τύπου συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς. Παράλληλα κρίσιμο θέμα που χρήζει συζήτησης αποτελεί ο ρόλος των ιδιωτών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Γενικών Ιατρών στο νέο σύστημα και η όποια σχέση τους με αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι νέοι περιορισμοί στις ιατρικές επισκέψεις!

Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ! Όλοι οι νέοι όροι

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι διαδικασίες για τη λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών!

Τι ωράριο θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις νέες ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button