ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές και επισκέψεις! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Ειδικότερα ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, επεσήμανε καταρχάς ότι αυξάνεται ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Από 5500 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 8.500, με δυνατότητα να εισέλθουν στο δημόσιο σύστημα νέοι ιατροί.

Αμοιβές όπως…ΤΕΒΕ

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί την αναθεώρηση του μοντέλου των 200 επισκέψεων και φέρνει νέο σύστημα αμοιβών.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των παραβρισκόμενων προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων για το πώς θα διαμορφωθούν οι αμοιβές των γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να αναφέρει ότι σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα τεθεί προς διαβούλευση και θα εκδοθεί τον Φεβρουάριο. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σχεδιασμό για την ΠΦΥ αλλά και για τους ιδιώτες γιατρούς: «Αλλάζουν οι συνεργασίες των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι έρχεται με το νέο ΠΕΔΥ»

Πάντως σε πρόσφατη δημόσια αναφορά του ο Ανδρέας Ξανθός στην Πάτρα, όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr, είπε ξεκάθαρα ότι στην ΠΦΥ θα ισχύσει το σύστημα capitation για τους οικογενειακούς γιατρούς, κατά κεφαλήν δηλαδή αμοιβή για τον ιδιώτη γιατρό, ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα αναλαμβάνει. Σύστημα που εφαρμοζόταν στο παρελθόν και με το ΤΕΒΕ.

Να σημειωθεί ότι ως οικογενειακοί γιατροί έχουν ορισθεί μέχρι σήμερα οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Βέβαιον είναι- όπως είχε άλλωστε αποκαλύψει το HealthReport.gr – ότι ορισμένες ειδικότητες γιατρών θα πάψουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι υπηρεσίες τους δε συνάδουν με το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την άποψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχονται νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Ποιες ειδικότητες μένουν εκτός».

Ανδρέας Ξανθός

Πολλοί πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων διαμήνυσαν στον υπουργό Υγείας κατά τη Γενική Συνέλευση ότι το σύστημα θα αποτύχει καθότι είναι ένα σύστημα που απαιτεί «πληβειοποίηση» του ιατρικού δυναμικού της χώρας και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα brain drain, στην περίπτωση που οι εργασιακές σχέσεις καθηλώσουν πλήρως τις αμοιβές και τον τρόπο συνεργασίας.

Με κουρεμένο προϋπολογισμό

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ενώπιον των γιατρών ότι πράγματι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 200 εκ. ευρώ, αλλά συμπλήρωσε ότι από την άλλη αυξάνεται αντίστοιχα η απόδοση εισφορών υγείας από τον ΕΦΚΑ (το νέο υπερταμείο που θα αντικαταστήσει το ΙΚΑ) και σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός αγορών του ΕΟΠΥΥ πλην των φαρμάκων είναι αυξημένος 123 εκ. ευρώ (1,525 δις) σε σχέση με τη μνημονιακή πρόβλεψη του 2015 του 1,402 δις. ευρώ

Τρία νέα νομοσχέδια

Ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται τρία νομοσχέδια: για την ψυχική υγεία, για την ΠΦΥ και για τις προμήθειες του δημόσιου συστήματος υγείας με το οποίο οι προμήθειες θα γίνονται πλέον κεντρικά και στόχος θα είναι περιορισμός της σπατάλης στα δημόσια νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι και τα τρία νομοσχέδια προαναγγέλλονται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αλλαγές και τα μπόνους

Editorial: ΕΟΠΥΥ 5 χρόνια ζωής! Από τον Βουδούρη στον Μπερσίμη

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Φόβοι για νέες περικοπές χρημάτων λόγω μιας σφραγίδας! Λήγει η προθεσμία του ΕΟΠΥΥ

Γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ; Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button