ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Δείτε πως αγόραζαν ακριβότερα ραδιοφάρμακα σε νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς συμβάσεις! Τι δείχνει πόρισμα

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας που φέρνει στο φως το HealthReport.gr δείχνει πως ένας διαγωνισμός για την αγορά των πανάκριβων ραδιοφαρμάκων, καθυστέρησε επί 4 χρόνια, με συνέπεια τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία να προμηθεύονται τα σκευάσματα πολύ ακριβότερα από ότι διατίθενται στην ελεύθερη αγορά.

Το πόρισμα (28.3.2016) επιρρίπτει ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου (αρμόδιους των προμηθειών) αλλά και στους Διοικητές που ήταν στον « Άγιο Σάββα» όλα τα χρόνια που ο διαγωνισμός δεν γινόταν, με αποτέλεσμα να αγοράζονται εξωσυμβατικά και ακριβά τα ραδιοφάρμακα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, το 2011 είχε ανατεθεί στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την προμήθεια ραδιοφαρμάκων.

πόρισμα 1

Ο διαγωνισμός είχε ανατεθεί τον Οκτώβριο του 2011 από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Τελικώς προκηρύχθηκε το 2013 , ματαιώθηκε το 2014 επειδή από τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε το νοσοκομείο να περιλαμβάνει στη διαδικασία απουσίαζε η απαραίτητη εγγυητική επιστολή, ενώ ακόμη και σήμερα ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί 4 χρόνια μετά.

Μέσω του ενιαίου αυτού διαγωνισμού που θα υλοποιούσε ο «Άγιος Σάββας», θα προμηθεύονταν ραδιοφάρμακα 4 μεγάλα νοσοκομεία.

Η υπόθεση ελέγχθηκε εξονυχιστικά από τους λεγόμενους «ράμπο υγείας» του ΣΕΥΥΠ μετά από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το 2015, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, καθώς υπήρχαν καταγγελίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Όπως περιγράφει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ που παρουσιάζει το HealthReport.gr: «Ένας ενιαίος διαγωνισμός, αρχικά με πιστώσεις του ΠΠΥΥ 2011, που είχε ανατεθεί τον Οκτώβριο του 2011 από την 1η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», προκηρύχθηκε το 2013, ματαιώθηκε το 2014 και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με συνέπεια οι προμήθειες των συγκεκριμένων ειδών στα τέσσερα νοσοκομεία να γίνονται εξωσυμβατικά.

Η προμήθεια φαρμάκων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία –εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι αποκλειστικότητας- έχει ως απόρροια τη μη επίτευξη επαρκούς βαθμού ανταγωνισμού και συνακόλουθα τη μη επίτευξη χαμηλότερων τιμών αγοράς».

πόρισμα 2

Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ προτείνουν όπως προκύπτει από το πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα το HealthReport.gr: «Η Διοίκηση του «Αγίου Σάββα» να μεριμνήσει για:

-το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών ποινών για αμέλεια και ατελή εκπλήρωση του Υπηρεσιακού καθήκοντος σχετικά με τη μη ορθή σύνταξη της διακήρυξης στους

Α)υπευθύνους του Τμήματος Προμηθειών

Β) υπεύθυνους της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού κατά τη σύνταξη και ανάρτηση της διακήρυξης

Γ) στα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων του διαγωνισμού (2013) για λανθασμένη απόφασή τους κατά την εξέταση προσφυγής περί εγγυητικής επιστολής […]»

Παράλληλα όπως δείχνει το πόρισμα, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες στους διοικητές του «Αγίου Σάββα», καθώς ζητούν από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια να επιβάλει κυρώσεις.

Ειδικότερα αναφέρεται στο πόρισμα: «Η 1η ΥΠΕ να μεριμνήσει για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους αρμόδιους διοικητές του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», οι οποίοι υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο κατά τη σύνταξη και υπογραφή της διακήρυξης και διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού μέχρι τη ματαίωσή του , για αμέλεια και ατελή εκπλήρωση του Υπηρεσιακού Καθήκοντος, σύμφωνα με τον νόμο 4325/2015 σχετικά με τη μη ορθή σύνταξη της διακήρυξης και σχετικά με την καθυστέρηση των διαδικασιών διενέργειας αυτού μέχρι την τελική ματαίωση του διαγωνισμού».

πόρισμα 3

Παρατηρήσεις γίνονται και προς την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία καθυστέρησε να διεκπεραιώσει αιτήματα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι ραδιοφάρμακα είναι σκευάσματα με ραδιενεργές ουσίες που χορηγούνται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις και σε θεραπείες Πυρηνικής Ιατρικής όπως για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται κύμα κινητικότητας σε νοσοκομεία-ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button