ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ελεγκτές οικονομικών στο υπ.Υγείας! Με επιτηρητές η Αριστοτέλους

Φύλλο και φτερό θα γίνονται από δω και πέρα όλα τα οικονομικά των υπουργείων καθώς στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε και εκδόθηκε ήδη σε ΦΕΚ προβλέπεται ειδική υπηρεσία που θα ελέγχει όλα τα υπουργεία.

Η φημολογία των τελευταίων μηνών ότι οι δανειστές θα επιβάλλουν επιτηρητές οικονομικών σε όλα τα υπουργεία για να ξέρουν τι…τους γίνεται, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται.
Μπορεί στο υπουργείο Υγείας όπως και στα άλλα υπουργεία, να μην εγκαθίστανται «τροικανοί», ωστόσο μια νέα διεύθυνση που δημιουργείται θα εξετάζει και θα ελέγχει με όλες τις λεπτομέρειες το κάθε ευρώ που θα διατίθεται.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ που εκδόθηκε, άμεσα δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) σε κάθε Υπουργείο, ενώ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης θα πρέπει να μεριμνά ώστε “τα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών να εξοφλούνται εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις”.

Εκτός αυτού όμως θα μπορεί και να αρνηθεί περιττά έξοδα ή δαπάνες από οποιαδήποτε αρχή προέρχεται η εντολή, στην περίπτωση που η δαπάνη θα υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού ή δε θα είναι νόμιμη και κανονική.

Με τη νέα αυτή Διεύθυνση καταρχάς τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένα να αποπληρώνουν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών τους προμηθευτές τους, αλλά από την άλλη δε θα μπορούν να ξεφύγουν και στα έξοδα.

Άγνωστο παραμένει προς ώρας εάν αντίστοιχη αρχή ή διεύθυνση θα δημιουργηθεί και στον ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό Υγείας της χώρας και χρωστά σε όλους τους ιδιώτες παρόχους.
Μάλιστα οι δανειστές έχουν δεσμεύσει την κυβέρνηση να αποπληρώσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ με τμήμα της δόσης που θα λάβει η χώρα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,0 επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα εάν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση, θα φθάσουν από τη δόση του «κουαρτέτου» περί τα 500 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ. Με αυτά θα αποπληρωθεί μέρος των χρεών προς τους ιδιώτες παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ! Από πού κόβονται χρήματα το 2016

Έρχονται άγριες εκπτώσεις στα φάρμακα νοσοκομείων -ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοίνωσε ο Γ.Μπασκόζος

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει παροχές και συμβάσεις! Τι έρχεται

Αγορές με το…σταγονόμετρο στα νοσοκομεία! Πως θα γίνονται οι προμήθειες με το 3ο μνημόνιο

Δείτε τι ζητάει εδώ και τώρα η τρόικα στην Υγεία! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button