ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Τι θα γίνει με τις συμβάσεις των νέων γιατρών!

Παρότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευτεί ότι θα ανοίξει το σύστημα σε νέους γιατρούς, μέχρι στιγμής τίποτε δε δείχνει ότι ο Οργανισμός κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στο HealthReport.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης είχε επισημάνει ότι θα στηρίξει τους νέους επαγγελματίες.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει: «Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις νέες συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών»
Προς ώρας πάντως δε φαίνεται να ….”κουνιέται φύλλο”.

Άλλωστε είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα. Νέα παράταση οι γιατροί αρνούνται να δεχθούν, καθώς έχουν ήδη γίνει πέντε, αφού ζητούν νέους πιο ανθρώπινους όρους και αμοιβές.

Μέχρι στιγμής τα αγκάθια είναι πολλά παρότι επιδιώκεται όπως αναφέρουν πληροφορίες τους HealthReport.gr, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πριν φθάσει η 30η Ιουνίου.

γιατροί

Το πρώτο σχέδιο πάντως της σύμβασης που δόθηκε στους γιατρούς, έβγαλε στα κάγκελα τον κλάδο και ήδη σήμερα έχουν γίνει διορθώσεις. Δείτε ΕΔΩ τα βασικά σημεία του προσχεδίου της σύμβασης που δόθηκε στους εκπροσώπους των γιατρών: «Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για γιατρούς- φυσικοθεραπευτές! Όλες οι παγίδες»

Ήδη ο κλάδος μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα με χιλιάδες νέους γιατρούς να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας την τύχη τους, ενώ από την άλλη και μια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να τους εξασφαλίζει. Εξάλλου οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις των γιατρών είναι περιορισμένες και οι ανάγκες πολύ μεγαλύτερες.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πάντως Μιχάλης Βλασταράκος έχει επισημάνει στο HealthReport.gr ότι απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για τις επισκέψεις των γιατρών, αλλά και επιπλέον συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ασφαλισμένοι.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα χρειάζονται 40 εκατ. επισκέψεις, γιατί στατιστικά προκύπτει ότι ανά κάτοικο θέλουμε 4 επισκέψεις σε όλες τις ειδικότητες γιατρών. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι ασφαλισμένοι είναι περίπου 10 εκατ., αντιστοιχούν περίπου 40 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς.

γιατροί ΕΟΠΥΥ HealthReport.gr

Τα 30 εκατ. των επισκέψεων πρέπει να γίνουν μέσω ΕΟΠΥΥ και περίπου 10 εκατ. μπορούν να γίνουν στο δημόσιο ΠΕΔΥ δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Συνεπώς για 30 εκατ. επισκέψεις με 10 ευρώ την κάθε μία, και με το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά γιατρό, ο ΕΟΠΥΥ θα χρειαστεί 15.000 γιατρούς ενώ διαθέτει μόνο 5.000 συμβεβλημένους. Όσο για τον προϋπολογισμό χρειάζονται 300 εκατ. ενώ υπάρχουν μόνο 102 εκατ. ευρώ, με βάση του υπολογισμούς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σχετικά πάντως με τους νέους γιατρούς ο ΠΙΣ συχνά πυκνά επισημαίνει προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς πρέπει να ανοίξει ο Οργανισμός στους νέους του κλάδου, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες.
Γι αυτό και προς το παρόν οι νέοι γιατροί τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις που θα προκύπτουν από τις νέες συμβάσεις με το μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πως – όπως καταγγέλλουν πολλοί γιατροί στο HealthReport.gr – ότι ο κλάδος δε γνωρίζει καν πόσοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί σε κάθε νομό, καθώς η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ με όλους τους καταλόγους και τα ονόματα των γιατρών, δεν ανανεώνεται.

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τις καταγγελίες στο HealthReport.gr, ότι πολλοί γιατροί που έχουν αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ, το όνομά τους δεν έχει σβηστεί ποτέ από τη λίστα με τους συμβεβλημένους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button