ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τη νέα φαρμακευτική πολίτική στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) έπειτα από τη σχετική συμφωνία και έγκριση από τους δανειστές.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων χαράτσι 25% για τα νέα φάρμακα που θα εισάγονται στη χώρα μας μέχρι να γίνουν διαπραγματεύσεις στις τιμές, ενιαίο rebate (έκπτωση) όγκου, καθώς και κίνητρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων.

Ειδικά για τα γενόσημα θα ορισθούν συγκεκριμένα ποσοστά που θα πρέπει να συνταγογραφούν οι γιατροί ενώ για τους φαρμακοποιούς προβλέπονται οικονομικά κίνητρα. Διαβάστε ΕΔΩ τις πληροφορίες που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τα κίνητρα στους φαρμακοποιούς: «Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και έχουν συμφωνηθεί με τους «θεσμούς» στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι τα εξής:

1. Τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»:

α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ (αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας).

β) εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

2. Ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.

3. Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.

4. Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία.

5. Πρόβλεψη κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

6. Αξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, τα ποσοστά χρήσης των γενοσήμων θα πρέπει να αυξηθούν άμεσα καθώς έως το τέλος του 2017 θα πρέπει το ποσοστό να φθάνει τουλάχιστον στο 40%.

Τελικός στόχος είναι το ποσοστό των γενοσήμων να φθάσει στο 60% ώστε να μειωθεί η συνολική φαρμαευτική δαπάνη, ενώ σήμερα το συνολικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 20 με 25%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κέρδους των φαρμακείων! Τι ζητά η τρόικα στο 4ο μνημόνιο

Καμία αλλαγή στα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) στο 4ο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Ο Αντιπρόεδρος της DEMO Δ.Δέμος στο HealthReport.gr: «Δεν επαρκούν τα μέτρα για τα γενόσημα»!

Στα ύψη οι συνταγές των φαρμάκων! Τι προτείνουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τον έλεγχο της δαπάνης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button