ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε τώρα Μάρτιο και Απρίλιο! Βάζουν λουκέτο ιατρεία και εργαστήρια

Στα… χαρτιά φαίνεται ότι έμειναν για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι τάχα προχωρά η εξόφληση των συμβεβλημένων παρόχων υγείας.

Μετά τη κραυγή αγωνίας της προέδρου της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ  Άννα Μαστοράκου  αυτή τη φορά, τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος ο οποίος σε δραματικό τόνο, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να επισπεύσει τις πληρωμές των συμβεβλημένων ιατρών και των λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας, υποστηρίζοντας ότι πολλά ιατρεία και εργαστήρια, βάζουν λουκέτα πλέον, καθώς έχουν φθάσει σε οριακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε την μεγάλη καθυστέρηση στη πληρωμή-αποζημίωση των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των λοιπών παρόχων υγείας.

Παρά την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που διατυμπάνιζε το πόσο καλά προχωρά η εξέλιξη των πληρωμών του Οργανισμού για τους μήνες Μάρτιο Απρίλιο, βάση της ενημέρωση που είχε ο ΠΙΣ από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ήταν ότι, πολύ μικρός αριθμός συμβεβλημένων πληρώθηκε για τον μήνα Μάρτιο!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις διαμαρτυρίες του κλάδου: «Απλήρωτοι ακόμη για τον Μάρτιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών»

Παράλληλα ο  ΠΙΣ γνωστοποίησε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν τεχνικά και άλλα προβλήματα που καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές, πλην όμως θεωρεί και επιμένει σε αυτό ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην καταβολή – και όχι μόνον οριστικοποίηση – των πληρωμών του Απριλίου, αλλά και στην επίσπευση των πληρωμών των υπολοίπων μηνών διότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο σύνολό τους (ιατροί εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ειδικά αυτή την περίοδο που καλούνται να καταβάλουν υπέρογκους φόρους (φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.).

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το Healthreport.gr: ΕΟΠΥΥ: Και νέο τεχνικό πρόβλημα! Απλήρωτοι μένουν οι γιατροί και για τον Μάρτιο

Βάζουν λουκέτο ιατρεία και εργαστήρια

Η αδυναμία πολλών παρόχων υπηρεσιών υγείας να διαχειριστούν την καθημερινότητα είναι πλέον εμφανής. Πολλά μικρά ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν συνεχώς. Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά του κράτους και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πολλοί δε ιατροί σκέφτονται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Συμβάσεις και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών

Δύο ακόμη πολύ σημαντικά θέματα έθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος. Το ένα αφορά τη σύναψη συμβάσεων του Οργανισμού με παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και σε αυτό το ζήτημα οδηγούν τους νέους ιατρούς στο δρόμο της μετανάστευσης ή της υπαλληλοποίησης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός δεν εισπράττει αυτά τα χρήματα, παρότι υπάρχει σχετικός Νόμος, με αποτέλεσμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία να χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 2,3 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας 1,7 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έως το 2013, οι οποίες δεν ενταλματοποιήθηκαν και επέστρεψαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχονται περίπου στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποδοθούν στους παρόχους υπηρεσιών υγείας, είτε μέσα από Νομοθετική Ρύθμιση, είτε μέσα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με έκτακτη επιχορήγηση.

Να σημειωθεί εδώ  ότι η αγωγή του ΠΙΣ για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Νοεμβρίου (μετά τις αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων).

Υπενθυμίζεται ότι  ο ΕΟΠΥΥ οφείλει κοντά 1,5 δις ευρώ στους παρόχους του, ενώ η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι θα αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών στους ιδιώτες προκειμένου να κινηθεί η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Μπάχαλο στον Ασπρόπυργο όπου στέλνουν οι γιατροί τα τιμολόγια για να πληρωθούν!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button