ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ποιοι γιατροί και σε ποιες περιοχές λένε όχι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες

Αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου από όλη τη χώρα προκαλεί η σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή τους Γενικούς Γιατρούς, τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους.

Η σύμβαση που εκτός των άλλων προβλέπει αμοιβή 70 λεπτών μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα, έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη αρνήσεις. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τις αμοιβές των γιατρών που θα συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ: «Όλες οι διευκρινίσεις για αμοιβές- ωράρια»

Ήδη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση καθώς όπως τονίζεται: «καταθέτουμε την πλήρη εναντίωσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών, πόλεων και ιατρών από τη σύμβαση, ο πενιχρός υγειονομικός σχεδιασμός, η καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή δημιουργούν μεγάλα ρήγματα στην πολύπαθη ΠΦΥ με δυνητικά προβλήματα κάλυψης πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας.

Ζητούμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και διάλογο από μηδενική βάση».

Όχι και από τους γιατρούς της Ρόδου

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι γιατροί της Ρόδου καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εναντιώνεται στο νέο θεσμό και δεν θα συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Την απόσυρση της σύμβασης ζητά και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου καθώς και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για το ποιοι λένε όχι στον ΕΟΠΥΥ: «Συνεδριάζουν οι γιατροί σε όλη την Ελλάδα για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι αποφάσισαν σε μεγάλες πόλεις»

Αρνήσεις και στην Αθήνα

Και στην Αθήνα όμως φαίνεται ότι πολλοί θα γυρίσουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών και του ωραρίου που ορίζεται στα ιδιωτικά ιατρεία. Εκτιμήσεις ιατρικών συλλόγων αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι στις μεγάλες πόλεις η προσέλευση των γιατρών μπορεί να πλησιάσει το 30%, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται στις μικρές πόλεις όπου οι γιατροί είναι λιγοστοί και ούτως ή άλλως οι ασθενείς προσφεύγουν στα ιατρεία τους για ιδιωτική επίσκεψη. Συνεπώς εμφανίζονται πιο αρνητικοί στο να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Στην Αθήνα τώρα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr και αφορούν καταγραφές μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, είχαν δοθεί μόλις 87 βεβαιώσεις από παθολόγους ότι θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, 29 από Γενικούς Γιατρούς και 10 από παιδιάτρους σε σύνολο 1200 θέσεων.

Στο μεταξύ όμως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας καλεί τα μέλη του να μην υπογράψουν. Διαβάστε ΕΔΩ το επικαιροποιημένο ρεπορτάζ: Όχι του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι λέει ο ΙΣΑ στα μέλη του”

Βέβαια τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να αλλάξουν δεδομένου και της ανησυχίας των γιατρών μην αποκλεισθούν και στο μέλλον από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και του φόβου της κρίσης.

Όχι και από τους Λαρισαίους γιατρούς

Στο μεταξύ και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας λέει όχι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι οι ασθενείς δεν θα έχουν κάν το δικαίωμα επιλογής του γιατρού, ενώ και οι αμοιβές που θα δίνονται απαξιώνουν πλήρως το ιατρικό επάγγελμα.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ζητά να σταματήσει και η διαρροή των πληροφοριών πε΄ρι γιατρών φοροφυγάδων, κάτι που εκτιμά πως γίνεται σκόπιμα προκειμένου να υπάρξει αρνητικήν πληροφόρηση σε βάρος των γιατρών.

Να σημειωθεί ότι μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με μεγαλοφοροφυγάδες γιατρούς που δεν είχαν δηλώσει στην εφορία μεγάλα εισοδήματα τα οποία δεν μπορούσαν και να δικαιολογήσουν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ζητά:

1. Την απόσυρση της προκήρυξης και τον σχεδιασμό μιας άλλης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία.

2. Την μετεξέλιξη της αρνητικής πρόθεσης των περισσότερων οικογενειακών γιατρών του Συλλόγου μας που εκδηλώθηκε χθες, σε ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ.

3. Να σταματήσει ΑΜΕΣΑ το κλασσικό μπαράζ δημοσιεύσεων «ιατρών –φοροφυγάδων», σε μια εποχή μάλιστα που διαλύεται η ΠΦΥ, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσεταιριστούν τους πιο εύπιστους γιατρούς στις ΤΟΜΥ και τον ΕΟΠΥΥ, προσπαθούν να στρέψουν τον κόσμο και τα ΜΜΕ εναντίον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση

Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση

Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας! Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button