ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προμήθειες στα νοσοκομεία με οδηγίες…γλωσσοδέτη! Δείτε τις ακαταλαβίστικες εγκυκλίους της επιτροπής προμηθειών

Σε γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία σκοπεύει να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο μοντέλο για όλο το ΕΣΥ.

Σήμερα άλλωστε κάθε νοσοκομείο παραγγέλνει τα δικά του υλικά, σε διαφορετικές τιμές το ένα από το άλλο. Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτει το καθένα κάθε νοσοκομείο, είναι η μία διαφορετική από την άλλη με συνέπεια να μην μπορεί να «επικοινωνήσουν» ηλεκτρονικά νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία απέχουν λίγα…μέτρα, ώστε να μπορέσουν να διασταυρώσουν τις τιμές.

Και την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προαναγγέλλει αλλαγές στις προμήθειες με αφορμή και το θέμα που προέκυψε με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών με θύματα τους ασθενείς, η αρμόδια Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δίνει οδηγίες…για γνώστες ακαταλαβίστικων γλωσσών.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων προβλέπονται από τον 3ο μνημόνιο με ακρίβεια. Διαβάστε με κάθε λεπτομέρεια τι έχουν προβλέψει οι τροϊκανοί: «Αγορές με το…σταγονόμετρο στα νοσοκομεία! Πως θα γίνονται οι προμήθειες με το 3ο μνημόνιο»

Ενδεικτική πάντως της …δράσης της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας είναι πρόσφατη οδηγία-εγκύκλιος που εστάλη στις 19 Ιανουαρίου προς το Τμήμα Προδιαγραφών Τιμών και Ποιότητας και θα φθάσει σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κατά την περιγραφή των οδηγιών της Επιτροπής προμηθειών Υγείας είναι βέβαιον ότι για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς θέλει να πει ο …ποιητής, απαιτείται τουλάχιστον να έχει παραμάσχαλα το λεξικό του Μπαμπινιώτη για να μπορέσει έστω να πάρει μυρωδιά!

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα που ακολουθεί: «Η αιτιολογία επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στο σώμα (corpus) της τελικής απόφασης της επιτροπής προδιαγραφών. […] Οι παραπομπές συμπληρώνουν τη διαλαμβανόμενη στο σώμα (corpus) της τελικής απόφασης αιτιολογία, όμως δεν αναπληρώνουν την ελλείπουσα αιτιολογία.»

Και η αναζήτηση του νοήματος συνεχίζεται στις οδηγίες του Επιτροπής Προμηθειών Υγείας: «Προκειμένου να αποφεύγεται η απώλεια χρόνου και ενόψει του ότι δυνάμει της εγκυκλίου αφενός από 1.4.2016 και επέκεινα οι προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) κι όλων των δημοσίων φορέων υγείας που διενεργούνται…[…]».

Να σημειωθεί ότι τα περιεχόμενα των κειμένων της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας που είναι σαφές ότι εκτός των άλλων βρίθουν ασυνταξιών, θα πρέπει να γίνουν κατανοητά από τις αρμόδιες επιτροπές ώστε να εφαρμοστούν και στην πράξη…

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η ΕΠΥ τον τελευταίο χρόνο αλλά και όλα τα προηγούμενα βέβαια, δεν έχει επί της ουσίας προχωρήσει καμία από τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μπει μια τάξη στις προμήθειες του ΕΣΥ.
Αποτέλεσμα είναι ακόμη και σήμερα την ώρα που τα κονδύλια των νοσοκομείων μειώνονται μήνα με τον μήνα, κάποιοι να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν στις πλάτες των ασθενών και του συστήματος.

Άλλωστε απόδειξη του πάρτι που γινόταν και συνεχίζεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα να γίνεται, είναι το γεγονός ότι ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 1000% και βάλε, τα ίδια προϊόντα δίνονται ακόμη στο ΕΣΥ. Οι τιμές μπορεί να κουρεύτηκαν όχι όμως και τα κέρδη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών: Μια ωραία και από τζάκι στην Υγεία! Που τοποθετείται η κόρη του Χ.Σαρτζετακη

Πόλεμο στα πιράνχας από τον Π.Πολάκη! Τι εξήγγειλε για προμήθειες-υλικά

Σχετικά Άρθρα

Back to top button