ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς νέα παράταση οι συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως τέλος Οκτωβρίου! Άγριος καβγάς στη Διαπραγμάτευση

Μάλιστα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, να δοθεί παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου στις παλαιές συμβάσεις. Κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών.

Και αυτό διότι θα συνεχισθούν οι σημερινοί όροι συνεργασίας, που κατά τους γιατρούς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας ισότιμης συνεργασίας. Άλλωστε ένας γιατρός αμείβεται καθαρά για μια ιατρική επίσκεψη με 6,5 ευρώ, όταν βέβαια πληρώνεται.

Όμως οι παρατάσεις των συμβάσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δε φαίνεται να αφορούν μόνο τους γιατρούς, αλλά όλα δείχνουν ότι θα συμπαρασυρθούν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που είναι σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις (ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π.). Γι’ αυτό και υπήρξε και κοινή συνάντηση όλων των φορέων με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Πάντως το πράγμα φαινόταν από την αρχή. Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στον ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Με ρυθμούς…χελώνας οι διαπραγματεύσεις στον ΕΟΠΥΥ! Στον «αέρα» οι συμβάσεις των γιατρών»

γιατροί

Έκτακτο ΔΣ ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες παρόχους, συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή 17 Ιουνίου συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– έπειτα από πρωτοβουλία του ΠΙΣ ο οποίος εκπροσωπείται στον Οργανισμό από τον Πρόεδρο Μιχάλη Βλασταράκο.

Το βασικό θέμα που θα τεθεί θα είναι οι νέες συμβάσεις αλλά και αν θα ανοίξει τελικώς ο ΕΟΠΥΥ και για τους νέους γιατρούς που είναι στην αναμονή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του HealthReport.gr ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος επεσήμανε πως είναι απαίτηση του κλάδου ο Οργανισμός να ανοίξει τις πύλες του στους νέους γιατρούς οι οποίοι σήμερα μεταναστεύουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Διαβάστε ΕΔΩ τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη για τους νέους γιατρούς, στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο HealthReport.gr: «Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στο HealthReport.gr: «Τι θα κάνω με τις νέες συμβάσεις και τις πληρωμές των γιατρών»

ΕΟΠΥΥ

Διαπραγματεύσεις με …άγριους καβγάδες

Πάντως τα μάτια τους έτριβαν όσοι βρέθηκαν χθες Τετάρτη (15 Ιουνίου) στη συζήτηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις νέες συμβάσεις.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των ιδιωτών παρόχων βγήκαν …εκτός εαυτού όταν διαπίστωσαν την παρουσία προσώπων, που όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, έχουν ασυμβίβαστο. Και αυτό διότι μετέχουν τόσο στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ όσο και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Κάτι που θεωρείται ασυμβίβαστο.

Κυριάρχησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκόμενων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν στο HealthReport.gr ότι οι φωνές ακούγονταν μέχρι και τον …κάτω όροφο.
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ο καβγάς έληξε παρότι όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια, καθώς δεν αποκλείεται οι διαμαρτυρίες να εκφραστούν τις επόμενες ημέρες και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Συνεδρίαση χωρίς αποτέλεσμα

Επί της ουσίας τώρα, όπως φαίνεται και η χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν για άλλη μια φορά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις συμβάσεις των ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων.
Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση για τις επισκέψεις δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, όπως λένε στο HealthReport.gr ιδιώτες πάροχοι.

Επίσης ετέθησαν θέματα χρόνου πληρωμής, πιστοποιήσεων, ποιοτικών κριτηρίων, επαναδιαπράγματευση τιμών ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, πλαίσιο σύμβασης το οποίο όμως να μην καταστρατηγείται, κάτι που γίνεται σήμερα συχνά όταν ο ΕΟΠΥΥ …ξεμένει από ρευστό.

εργαστήριο

Η συζήτηση κινήθηκε σε οικονομοτεχνική βάση, καθώς τα μέλη της επιτροπής δεν είναι ιατροί αλλά κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι ή οικονομολόγοι που μάλλον έδειχναν κενά πληροφόρησης όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται καθώς έμειναν πολλές εκκρεμότητες όσον αφορά στο πλαίσιο σύμβασης αλλά οι γιατροί και οι άλλοι πάροχοι φοβούνται, όπως έλεγαν στο HealthReport.gr, πως ο Οργανισμός ελλείψει χρημάτων θα ασκήσει πίεση ώστε οι όροι της να είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στις δυνατότητές του και όχι στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr δεν αποκλείεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετική οδηγία του υπουργείου Υγείας, να αυξήσει για ένα διάστημα τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών καθώς πολλοί έχουν αποχωρήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές χωρίς ειδικούς γιατρούς όπως παιδιάτρους, καρδιολόγους κ.λ.π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Οι νέοι σύμβουλοι που ανάβουν φωτιά στον Οργανισμό! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Μπλοκάρουν το «χρυσό» μπόνους 4 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί του ΠΙΣ! Τι αποφάσισαν

ΕΟΠΥΥ: Ήχησε «σιωπητήριο» σε εργαζόμενους και Γεν. Διευθυντές! Οι νέες απαγορεύσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button