ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προς πώληση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Πως θα βγάλει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ

Λόγω της περιορισμένης ρευστότητας του Οργανισμού, δεδομένου ότι τα χρήματα που παρακρατούνται υπέρ ΕΟΠΥΥ δεν αποδίδονται, φαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης ρευστού με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα δοθούν έναντι χρηματικού ποσού, τα στοιχεία με τις πωλήσεις φαρμάκων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων πωλήσεις φαρμάκων ανά περιοχή, αριθμό ασθενών, συγκριτικά στοιχεία κ.α.

Μέχρι σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν γνώση για τις πωλήσεις φαρμάκων τους ειδικά στα νοσοκομεία, τόσο για τα δικά τους όσο και για αυτά του ανταγωνισμού.
Για τα αντίστοιχα στοιχεία από τα φαρμακεία αξιοποιείται ιδιωτική εταιρεία.

Στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιεί διάφορα δεδομένα για αύξηση πόρων :«ι) έσοδα ιδίως από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί για αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς…»

Στην ίδια τροπολογία άλλωστε περιλαμβάνεται και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται…μπόνους στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που θα κάνουν ελέγχους και θα επιβάλουν πρόστιμα. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα χρήματα θα μπορούν να βγάλουν μέσω των προστίμων οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ: «Πρόστιμα με…μπόνους στο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά σαφάρι ελέγχου σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά»

Πάντως πριν δοθούν τα στοιχεία των πωλήσεων των φαρμάκων στις φαρμακευτικές εταιρείες απομένει να τακτοποιηθεί το θέμα της διατήρησης του απορρήτου – λένε πηγές του HealthReport.grκαθώς η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχει στη διάθεσή της ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών-ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που μπορούν παρανόμως να δημοσιοποιηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι αλλάζει με τις συμμετοχές των ασθενών

Αρχίζουν τα «παζάρια» για τις τιμές στα φάρμακα! Πως θα μειώνονται από ειδική επιτροπή

Ξέμειναν κι από σύριγγες τα δημόσια Νοσοκομεία! Δείτε γιατί δεν προμηθεύονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button