ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσα θα εισπράξουν αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την απόφαση του ΣτΕ! Όλα τα ποσά ανά βαθμίδα

Τα πάνω κάτω έφερε η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά αναγκάζει τώρα την Πολιτεία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταβάλει τα χρήματα που οφείλονται στους γιατρούς.

Βέβαια άγνωστο παραμένει εάν και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα αυτά δεδομένου ότι στους στρατιωτικούς που δικαιώθηκαν αντίστοιχα για την ίδια υπόθεση όχι μόνο δε δόθηκαν τα χρήματα, αλλά το δικαστήριο επανήλθε με απειλή περί προστίμου επειδή η Πολιτεία δεν υπάκουσε στην απόφαση και δεν κατέβαλε τα χρήματα στους στρατιωτικούς.

Βέβαια τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών όπως σημειώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, ο κλάδος θα συνεχίσει να διεκδικεί να επιστραφούν τα ποσά αυτά. Κάτι που άλλωστε ετέθη και στην συνάντηση που ειχαν οι εκπρόσωποι των γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι ελέχθη: “Εκτάκτως στον υπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί για νέους μισθούς! Όλες οι πληροφορίες”

Πόσα θα πάρουν οι γιατροί

Πάντως το μόνο βέβαιον είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ έφερε τα πάνω κάτω στο ΕΣΥ αλλά και ευχάριστα νέα στις τσέπες των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς τους. Εάν τα εισπράξουν θα κάνουν …νωρίτερα Ανάσταση.

Με βάση τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ, εάν ακολουθηθεί η απόφαση του ΣτΕ οι γιατροί θα εισπράξουν τα χρήματα με βάση τη βαθμίδα τους αλλά και την αρχαιότητα τους για το διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 31.12.2017 τα εξής:

Διευθυντής: από 10.000-20.000 ευρώ

Επιμελητής Α: από 7.000 έως 15 000 ευρώ

Επιμελητής Β: από 7.000 έως 10.000 ευρώ

Ειδικευόμενος: Ανάλογα με τα χρόνια εργασίας έως 5000 ευρώ.

Συνολικά το κονδύλι που θα πρέπει να διαθέσει η πολιτεία για να αποζημιώσει τους γιατρούς κυμαίνεται από 150 έως 200 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις στους μισθούς τα τελευταία 7 χρόνια

Άλλωστε οι περικοπές λόγω μνημονίων ήταν τεράστιες.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι μειώσεις από το 2010 έως και το 2017 έφθασαν με τις φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και το 55%.

Όπως προκύπτει από την καταγραφή που έχουν κάνει οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι απώλειες από το 2009 μέχρι σήμερα υπολογίζονται από 37% έως 55%.

Ενδεικτικά ένας νοσοκομειακός γιατρός με θέση Διευθυντή το 2010 λάμβανε ετησίως 40.460 ευρώ ενώ το 2017 έφθασε να λαμβάνει 22.560 το χρόνο. Υπέστη δηλαδή ποσοστιαία μείωση πριν την τελική φορολογική εκκαθάριση και χωρίς να υπολογισθούν οι εφημερίες της τάξης του 43%.
Αντίστοιχα ο Επιμελητής Α λάμβανε το 2010 ετήσιο μισθό 33.460 ενώ πλέον εισπράττει μόλις 20.544. Μείωση που αγγίζει το 39%.

Ο Επιμελητής Β έπαιρνε μισθό 24.360 το χρόνο και πλέον εισπράττει μόλις 14.400 ευρώ και η μείωση έφθασε το 41%.
Οι ειδικευόμενοι από την άλλη που το 2010 λάμβαναν μισθό 17.920 ετησίως πλέον περιορίζονται στα 12.600, μείωση που αγγίζει το 30%.

Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό δεν έχουν προστεθεί οι μειώσεις στις εφημερίες και η αύξηση των άμεσων φόρων. Στην περίπτωση που προστεθούν και αυτά, η μείωση στους μισθούς αυξάνεται κατά 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία

Στο δρόμο οι νοσοκομειακοί γιατροί για τα κουρέματα στους μισθούς τους! Τι ζητούν από το ΣτΕ

Μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ με το νέο ειδικό μισθολόγιο! Πόσα χάνουν

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αίτηση για σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ και μετά την παράταση! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button