ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας το μεσημέρι της Δευτέρας, εξετάσθηκε ακριβώς αυτό το ζήτημα: πως θα συγκρατηθεί η δαπάνη στα φάρμακα η οποία προς ώρας μοιάζει να ξεφεύγει κατά πολύ από αυτό που είχε υπολογισθεί.

Άλλωστε βρέξει χιονίσει…η κοινωνική ασφάλιση θα πληρώσει 1,946 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα οι φαρμακευτικές εταιρίες μέσω της υποχρεωτικής επιστροφής ( claw back). Και ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2016 καλούνται να πληρώσουν μόνο για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ 216 εκατ. ευρώ επιστροφές χωρίς να υπολογισθεί ακόμη η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Επιτροπή στην…επιτροπή

Και κατά τη συνήθη τακτική, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία εδώ και μήνες διαφημίζει ότι θα αλλάξει συνολικά τη φαρμακευτική πολιτική, έριξε το μπαλάκι στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, των Φαρμακοποιών (ΠΦΣ), του ΕΟΠΥΥ, των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών κ.α. Δείτε χαρακτηριστικά ΕΔΩ πόσο καιρό διαφημίζει αλλαγές στα φάρμακα και στις εκπτώσεις ( rebate) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας: “Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις για ανατιμολόγηση και εκπτώσεις φαρμάκων! Όλες οι λεπτομέρειες”

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συναντάται από δω και στο εξής κάθε Τρίτη και Πέμπτη μέχρι να καταλήξει σε προτάσεις, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα μέσα σε έναν μήνα τα μέλη της Επιτροπής για τη δαπάνη στα φάρμακα θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα των φαρμάκων.

Τα νέα μέτρα

Αλλαγές που θα σχετίζονται τόσο με την έγκριση των νέων και ακριβών φαρμάκων, όσο και με τις τιμές, τις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) αλλά και τις εκπτώσεις (rebate).

Οι συνολικές προτάσεις αφού συγκεντρωθούν και μελετηθούν, θα πρέπει να προωθηθούν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία και θα αποφασίσει για τα τελικά μέτρα που θα ληφθούν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Μέσα στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη συνολική φαρμακευτική πολιτική είναι και ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας ενός σκευάσματος, η σύγκριση της χρήσης του με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κ.λ.π.

Και στόχος όλων αυτών είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία είναι εκτός ελέγχου.
Βέβαια κοινή παραδοχή όλων είναι πως τα λεφτά δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα της δραστικής μείωσης των τιμών των φαρμάκων στο πλαίσιο της ανακοστολόγησης και με βάση αυτά που ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις, ώστε να …κερδηθεί η παρτίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσκεψη στο υπ.Υγείας για τη φαρμακευτική δαπάνη! Όλες οι λεπτομέρειες

Σαρώνουν οι «ράμπο» υγείας τα ακριβά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές! Τι δείχνει πόρισμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button