ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τρόικα εναντίον ελληνικών φαρμάκων! Νέες άγριες πιέσεις για επιπλέον «τσεκούρωμα» των τιμών

Σε εθνικό θέμα αναδεικνύεται τελικώς η εμμονή των τροϊκανών να εφαρμόσουν δικά τους μέτρα για την τιμολόγηση των φαρμάκων, τα οποία ωστόσο οδηγούν σε αφανισμό πολλά ελληνικά σκευάσματα.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον επικεφαλής της τρόικας για την Υγεία Τζουζέπε Καρόνε, έθεσε ως βασικό αίτημα την ανατιμολόγηση των φαρμάκων που έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι χαμηλότερα κατά 65% από τις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. Κάτι που θεωρείται αντισυνταγματικό αλλά και μη νόμιμο (κατά το αρθρ 5 παρ 1 του Συντάγματος).

Μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι κατά τη συνάντηση του Καρόνε με την ελληνική πλευρά, με επιμονή ο εκπρόσωπος των δανειστών όχι μόνο δεν εισάκουσε τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ισχυρίστηκε ότι πρέπει τα γενόσημα να μειωθούν περαιτέρω κατά τουλάχιστον 10%.

Κάτι που φυσικά σημαίνει ότι πολλά παλιά και γνώριμα φθηνά φάρμακα, αναγκαστικά θα αποσυρθούν από την αγορά λόγω μη συμφέρουσας τιμής και το πιο πιθανό είναι να υποκατασταθούν από άλλα νέα ακριβότερα.

Επικίνδυνες…εμμονές της τρόικας

Την ίδια στιγμή κύκλοι της κυβέρνησης έλεγαν στο HealthReport.gr ότι η εμμονική στάση του Τζουζέπε Καρόνε δε δικαιολογείται, δεδομένου ότι το κόστος για την ανατιμολόγηση των παλαιών γενόσημων είναι αμελητέο, ενώ αντίθετα με την υποκατάσταση των παλιών και φθηνών φαρμάκων που θα αποσυρθούν από την αγορά αναγκαστικά, το κόστος θα εκτοξευθεί. Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τη διαφωνία Καρόνε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Μπλόκο της «τρόικας» στα μέτρα για τις τιμές στα φάρμακα! Που διαφωνεί»

Ο Τζουζέπε Καρόνε

Ερωτηματικά προκαλεί από την άλλη το γεγονός της εμμονής της τρόικας για περαιτέρω μείωση των τιμών των γενοσήμων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες απορίες σχετικά με το αν οι τροϊκανοί επιδιώκουν τελικώς τον αφανισμό των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε στο παρελθόν και πριν από περίπου 5 χρόνια, υπήρχε έντονη φημολογία ότι οι δανειστές επιδίωκαν να εξαφανίσουν τα ελληνικά φάρμακα ώστε να κατακλειστεί η ελληνική αγορά από εισαγόμενα φθηνά και αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας φάρμακα.

Κάτι που είχε προκαλέσει και την αντίδραση των εμπλεκόμενων στην αγορά φαρμάκου αλλά και κυβερνητικών στελεχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα για κάθε πάθηση ξεχωριστά! Ποια ασθένεια είναι πιο ακριβή

Ξεφεύγει και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη! Πόσο εκτοξεύθηκαν οι συνταγές φαρμάκων

Αλλάζει όλο το τοπίο στα φάρμακα με νέο νομοσχέδιο! Ποιος γίνεται ο ισχυρός «παίκτης»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button