ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο στα νοσοκομεία! Τι προβλέπεται έως το 2018

Το 3ο μνημόνιο φαίνεται ότι θα συνεχίσει να στραγγαλίζει τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία σήμερα λειτουργούν ήδη στο όριο με τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα υλικά για να εξυπηρετηθούν, ενώ οι συγγενείς τρέχουν και δε φθάνουν προμηθεύοντας με διάφορα είδη τις κλινικές όπου βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ που κατάντησαν τα δημόσια νοσοκομεία: «Στο νοσοκομείο με τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι»

Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί έως και το 2018 καθώς οι προϋπολογισμοί θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Έως και το 2018 προβλέπεται «πάγωμα» της χρηματοδότησης της Υγείας, καθώς τα ετήσια κονδύλια θα περιορισθούν στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στο ποσό των 1,4 δις ευρώ.

νοσοκομεία

Η κρατική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2016 είναι 1,156 δις δηλαδή 60% μειωμένη σε σχέση με το 2009, όπως σημειώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ).

Αξιοσημείωτο είναι πως παραμένει και άγνωστο εάν και ο ΕΟΠΥΥ θα παραχωρήσει τελικώς τα 600-700 εκ. ευρώ από τα χρήματα που οφείλει.

Αν υπολογίσει κανείς την παγωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις περίπου 6000 ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς αλλά και τις χιλιάδες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, το μείγμα που δημιουργείται στο ΕΣΥ είναι τουλάχιστον εκρηκτικό για ασθενείς και εργαζόμενους.

Εξάλλου προς ώρας τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία δεν αναμένεται να καλυφθούν με μόνιμους γιατρούς. Ενδεικτικά δείτε ΕΔΩ τη νέα παράταση που δόθηκε στη θητεία των επικουρικών γιατρών: «Παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών! Τι προβλέπει τροπολογία του υπ.Υγείας»

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο τομέας της Υγείας έχει εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της τρόικας για προσλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Λεφτά και προσωπικό στα νοσοκομεία μόνο με έγκριση της τρόικας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button