Ειδήσεις Υγείας

Σήψη: Πότε και γιατί είναι επικίνδυνη;

Αν και η λέξη «σηψαιμία» είναι πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, ο σωστός σήμερα ιατρικός όρος είναι «σήψη». Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic η σήψη είναι μια γενικευμένη αντίδραση του οργανισμού έπειτα από μία λοίμωξη που προσβάλλει όλο το σώμα θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Νέες ελπίδες όμως ανοίγει η ανακάλυψη επιστημόνων στις ΗΠΑ μιας εξέτασης, η οποία μπορεί προβλέψει με αρκετή ακρίβεια (γύρω στο 80%) αν ένας ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει από σήψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 82.000 νοσούν στη χώρα μας κάθε χρόνο από σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ.

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν ανεξαρτήτως ηλικίας. Όμως περισσότερο κινδυνεύουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σήψης είναι:

Η προχωρημένη ηλικία

Η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα για τους ασθενείς που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Τα ύποπτα σημάδια

Υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου). Παρά τη χρήση αντιπυρετικών ο πυρετός είναι επίμονος

Υψηλές σφύξεις (πάνω από 90 καρδιακοί παλμοί το λεπτό)

Ταχύπνοια (πάνω από 20 αναπνοές το λεπτό)

Λευκοκυττάρωση (αύξηση του αριθμού των λευκοκυττάρων πάνω από τα ανώτατα όρια)

Αισθητή μείωση της διούρησης

Απώλεια συνείδησης (π.χ. ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος)

Οι περισσότεροι τύποι μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν σήψη, όπως τα βακτηρίδια, οι μύκητες, οι ιοί και τα παράσιτα, όπως εκείνα που προκαλούν ελονοσία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button