Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στη χολή: Ποια είναι τα ένοχα συμπτώματα;

‘Ομως μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων οι οποίοι συχνά παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι από τον πόνο. H χολολιθίαση απασχολεί τις γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι τους άντρες. Yπολογίζεται πως το 70% των ασθενών που έχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι γυναίκες και μόνο το 30% είναι άντρες. Oι λόγοι δεν είναι απολύτως γνωστοί, αλλά εικάζεται ότι είναι -μεταξύ άλλων- ορμονικοί.

Τα συμπτώματα της χολολιθίασης είναι ο έντονος πόνος κάτω από το στέρνο ή δεξιά στην κοιλιά, οι εμετοί ενώ πολλές φορές  είναι ανάλογα με εκείνα που προκαλεί η σκωληκοειδίτιδα και το έλκος στομάχου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης αυτής είναι ότι:

Προκύπτουν αμέσως μετά το φαγητό ή τις επόμενες δύο ώρες από τα γεύματα, κυρίως όταν αυτά είναι λιπαρά.

Μεγάλη απώλεια κιλών χωρίς λόγο αφού ο πάσχων σταματάει να τρώει ή περιορίζει το φαγητό του, καθώς αυτό σχετίζεται με την πυροδότηση των συμπτωμάτων.

Διαγνώση- Θεραπεία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πέτρες στη χολή δεν σχετίζονται με τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά ή στο ουροποιητικό, ούτε με κανένα άλλο οργανικό πρόβλημα.

Ο θεράπων ιατρός συνιστά στους πάσχοντες να κάνουν ένα υπερηχογράφημα ώστε να ανακαλυφθούν οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε εγχείρηση ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, με γενική αναισθησία, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι για να γίνει ανοιχτό χειρουργείο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button